Abbalógia

Voulez-Vous

A nagyszerű svéd popcsapat 1979 áprilisában kiadott hatodik sorlemeze egyike a hetvenes évek legjobb alkotásainak. Kiváló vokális technikák, pazar hangszerelési megoldások jellemzik ezt a több, mint egy évig készülő lemezt, amely talán a kvartett egyik legszemélyesebb anyaga.

A magyar kiadásban is megjelent Voulez-Vous felvételei 1978 tavaszán kezdődtek, de a kész lemezanyag csak a következő év márciusában készült el. Ennek oka többek között az volt, hogy a zenekar saját stúdiója, a Polar Music Studió májusban nyitotta meg kaput, így a maximalista szerzőpáros – a bőség zavarával küszködve -sok dalt még a felvételek alatt vagy után hagyott félbe, mert nem voltak elégedettek a végeredménnyel. Ezek nagy része részleteiben elérhető az 1994-es Thank You For The Music című négylemezes válogatásán egy egyveleg részeként.

Azonban a szerzőpárosnak sikerült a nyár folyamán olyan dalokat írnia, amelyekkel mindenki elégedett volt. Ilyen volt az 1978 őszén piacra kerülő Summer Night City, amely több országban nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, így teljes változata a nagylemezre nem is került fel. A munkát nehezítette az is, hogy Agnetha és Björn kapcsolata megromlott, és 1979 januárjában bejelentették, hogy elválnak.

Az első kislemez, a Chiquitita megjelenésével újra beindultak a munkálatok. A két dalszerző, Benny és Björn januárban a Bahamákra utazott, hogy megtalálja végre az inspirációt, amelynek a segítségével megtalálhatják a hiányzó négy dalt a nagylemezhez. A Karib-tengeri kirándulás két új dalt eredményezett (Voulez-Vous, Kisses Of Fire), majd a Stockholmban született három alkotás (Does Your Mother Know, I Have a Dream, As Good As New) rögzítésével március végén lezárult a dalok felvétele.

A Voulez-Vous névre keresztelt lemezalbum öt országban rögtön a lemezlisták élére ugrott fel; míg a többi országban is az év egyik legsikeresebb alkotásaként vált ismertté. Angliában például több, mint 40 hétig maradt az eladási listákon.

A zeneanyag rendkívül sokrétű, hallunk itt népzenei alapokra építkező balladát, funky-t, rockot, de a dalok nagy része a korszak diszkóstílusában szól, meglepően igényesen és korántsem lelketlenül. Az albumot nyitó, Agnetha által énekelt As Good As New a maga nemében kiváló, a markáns vokál, a dinamikus funky és a kamarazenekar kombinációja minden kétséget kizáróan a zenekar egyik legerősebb dala. A címadó, meglehetősen progresszív hangvételű Voulez-Vous a diszkóklubok hedonista, lelketlen világának állít görbe tükröt.

A görögös hatásokat mutató ballada, az I Have A Dream, eléggé elüt a lemezen hallható többi daltól – többek között a gyerekkórusnak köszönhetően, azonban a svéd négyes egyik legnagyobb slágereként idestova harminc év távlatából igazolja azt, hogy igenis, helye van a lemezen. A többszólamú, vokális harmóniákat szerepeltető Angeleyes visszanyúlik a csapat korábbi, popközelibb vonulatához, míg a Frida által énekelt elegáns The King Has Lost His Crown megmutatja azt, hogy mennyire könnyen átjárható az út az egyes stílusok között, jelen esetben a rock, pop és diszkó között úgy, hogy egy tipikusan ABBÁ-s végeredményt kapjunk.

A B-oldal nyitódala, az egyszerre boogie-s és diszkós hatásokat felvonultató Does Your Mother Know Björn szólóénekével volt a második kiadott kislemez, így természetesen mindenki ismeri. Azonban az If It Wasn’t For The Nights viszont a másik fénypont az As Good As New mellett. Úgy érezzük, mintha három évet visszamentünk volna a Dancing Queen korába, de a szövegvilág sokkal érettebb; kiválóan mutatja a válás előtt álló Agnetha és Björn belső vívódását. A dal hangszerelésében és harmóniákban is sokkal változatosabb, mint bármelyik tempósabb korábbi ABBA sláger, így nem meglepő, hogy, ez lett volna az első kiadott kislemez, melyet fél évvel már az album megjelenése előtt bemutattak a nyilvánosság előtt Japánban és az Egyesült Királyságban. Azonban a zenekar helyette a Chiquititát adta ki. A latinos hangszerelésű, komoly népzenei elemeket is felhasználó ballada kétségtelenül az ABBA egyik legnagyobb slágere, ami segített kinyitni a kaput a dél-amerikai országok sikerlistái felé, ahol a dal spanyol változata több eladási rekordot is megdöntött.

A Frida által énekelt Lovers (Live A Little Longer) ismételten a funky zenei megoldásait követi, ez volt az első dal, amit megírtak és felvettek 1978 tavaszán, majd az eredeti lemezanyag a Kisses Of Fire-rel zárul, amely akár az Arrival-ön is szerepelhetett volna letisztult popos hangzásvilága miatt, így a nagyszerű vokális harmóniái és ügyes hangszerelése miatt kiváló összefoglalója lehetne a zenekar egész életművének összefoglalója kicsivel több, mint három percben.

Összességében elmondható az, hogy ez az album jóval gazdagabb és sokrétűbb, mint amilyennek első hallgatásra tűnik. Ahelyett, hogy ráhúznánk a kommersz retrodiszkó címkét és kitennénk a lomtalanításba az egykori fekete lemezt, adjunk neki még egy esélyt. Hallgassuk meg még egyszer ezúttal a hangulat mellett figyelve az egyes hangszerekre, vokális harmóniákra, szövegekre. Ha sikerül, akkor immáron az eredeti kiadás után negyven évvel elmondhatjuk, hogy bizony, az ABBA Voulez-Vous című lemeze alapmű, és ugyanúgy üt, mint annak idején, hacsak nem jobban.

Kiadványtörténet

Magyar vonatkozásként fontos megemlíteni azt, hogy Stig Anderson 1978 őszén Magyarországra utazott, hogy szerződést kössön az MHV-val. A nagylemez svéd-magyar kooperációban került a boltok piacára 1979 nyarán, a korongot Svédországban készítették, a lemezcímke és a borító pedig itt, Magyarországon készült. A magyar kiadású nagylemez még ma is nagyon jól szól, köszönhetően az igényes svéd gyártási technológiának.

A zenekar ötödik albuma CD lemezen 1984-ben jelent meg a Polydor és a Polar Music gondozásában, ez nagyon jól, dinamikusan szól. Ez a kiadás 1997-ig volt kapható, amelyet az első remaszterolt változat követett. Ez, amellett, hogy nagyon igénytelen vizuális kialakítást kapott, a túlzásba vitt zajcsökkentés és a basszusfrekvenciák hiánya miatt fakón és élettelenül szólalt meg. A 2001-es változat ennek a javított variációja – jelenleg önálló kiadványként ezt lehet kapni – már előre mutatást hozott, mégis messze áll az audiofil sztenderdektől. A 2005-ös újabb remaster pedig jóval hangosabb és zajosabb, mégis dinamikusabban szól, mint az 1997-es és a 2001-es változat.

2010-ben kiadásra került egy Deluxe változat, amely hozza az eredeti kiadás dinamukus megszólalását, ugyanakkor picit hangosabb is, így méltó az eredeti megjelenéshez. A 2022 májusában megjelent CD Album Box Set részeként újra kiadott Voulez-Vous is jó; nagyon hasonló a deluxe változathoz.

Természetesen vinilen is kapható a legendás nagylemez; az első újrakiadás 2001-ben került a boltokba korlátozott példányszámban, azonban 2011-ben újra megjelent a Voulez-Vous is. A sorlemez 40 éves jubileumra 2019 nyarán egy kétlemezes, audiofil változat is megjelent, amely ugyancsak pazar élményt biztosít.