30 ÉVES A MORE ABBA GOLD

30 ÉVES A MORE ABBA GOLD

30 évvel ezelőtt, 1993. május 24-én jelent meg a More ABBA Gold válogatáslemez a PolyGram gondozásában. A hazai boltokban a kiadvány elérhető volt CD-n és kazettán, de ezek mellett vinilen, digitális kompakt magnókazettán és videokazettán is kiadásra került. Egyes boltokban a CD változat 1880 Ft-ba, a kazetta 700 Ft-ba került.

A 20 számos kollekción hallhatunk az ABBA Goldról lemaradt slágereket, albumdalokat, lemezre nem került B-oldalas felvételeket, valamint ott van még az I Am The City is, amely korábban nem jelent meg.

A More ABBA Gold kazettán válogatáslemez hazánkban a MAHASZ-listán a 16. helyet szerezte meg, emellett a MusicDome lemezboltok eladási listáján a 13. lett nem sokkal a megjelenés után.

Lendvay Béla a Zalai Hírlapban a következőket írta a megjelenést követően:

„Az elmúlt év végének egyik legnagyobb sikerű albuma ismét csak egy válogatás lett. Az Abba Gold címen megjelent muzsika a hetvenes évek svéd szuperkvartettjének legjobb felvételeit gyűjtötte egybe. A folytatás sem maradhatott el, nemrégiben került a boltokba az újabb húsz számot tartalmazó összeállítás. Summer Night City, The Day Before You Came, Our Last Summer, hogy csak néhányat soroljak a legjobbak közül. Az album ismét hű keresztmetszetét adja annak a zenének, amely a mai napig időtállónak bizonyult, s amely ezt bizonyítandó ismét felkúszott jónéhány sikerlistára.”

A Volt magazin 1993. novemberi számában a következőket olvashatjuk a More ABBA Gold-ról:

„A két évvel ezelőtt újraindult ABBA-mánia bizonyára utolsó hullámaként még egy adagot összegyűjtöttek a négyes slágerei közül, és mivel az előző válogatásra helyhiány miatt nem férhetett rá az összes egykori siker, itt is találni bőven emlékezetes dalokat – noha erre a lemezre már felkerült egy-két, a listát megjárt, de ennek ellenére az együttes legjobb lemezei által felállított nívót meg nem ütő szám is, különösen az utolsó együtt töltött esztendőkből. Nem ártott volna az új válogatásra egyet-kettőt rátenni azon eldugott, jazzes gyöngyszemek közül, amik 1974-ben a Waterloo-album igazi értékei voltak, de elsikkadtak a tömegslágerek között.

Szerencsére az arany között is találni gyémántot. Szerepel a lemezen például az 1977-es The Album nyitószáma, a hideg-fényes, ízig-vérig skandináv Eagle, valamint a nyolcvanegyes Visitors LP címadó dala, ahol Andersonék fél évtizeddel előzik meg Prince neopszichedelikus slágerzenéjét.

Az ABBA tagjait, még együttesük karrierje kezdetén, egy tv-riportban arról kérdezték, őket hogyan kerülte el az első sláger után elvérzett egyslágeres csodák sorsa, azt válaszolták, a legtöbb popegyüttes, amely az említett végzetre jutott, ott követte el a hibát, hogy önmaga első sikereit másolta, a továbblépés igénye nélkül. „

ENGLISH VERSION CAN BE READ HERE