ABBA ÉS A PAJTÁS

ABBA ÉS A PAJTÁS

Aki a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas években volt általános iskolás, bizonyára ismerős lehet a Pajtás, amely a Magyar Úttörők Szövetségének központi lapja volt. Az 1946-ban indult, eleinte kéthetente, később hetente megjelenő lap a kisdobos és az úttörő korosztályt célozta meg. Az elsődleges cél a fentről irányított, célirányos ideológiai nevelés volt, amelynek keretén belül az ifjú olvasók a mozgalmi háttérrel ismerkedtek meg, de emellett az is kiemelt szereppel bírt, hogy a gyerekek széleskörű kulturális ismereteket szerezhessenek az őket körülvevő világról.  

A hetvenes évektől a könnyűzenei tartalom is egyre fontosabbá vált a magazinban, így a Pajtás gyakran közölt cikkeket hazai és külföldi előadókról és zenekarokról – főleg azokról, akik nem jelentettek ideológiai veszélyt a fiatalokra nézve. Az ABBA is ebbe a támogatott körbe tartozott, így rendszeres szereplői voltak a lapnak. 1977 és 1983 között több poszter, képmelléklet, hír és cikk szerepelt a svéd kvartettről a Pajtásban.

Az ABBA Magyarországon 1978-ban és 1979-ben volt a csúcson, így nem meglepő, hogy 1978 második felében egy többrészes, képekben gazdag cikksorozat készült, amely részletesen, kisebb-nagyobb tévedésekkel mutatta be a zenekart. Ezt hamarosan szemlézni is fogom az ABBALÓGIÁN.

A poszter a magazin 1978. november 9-i számában jelent meg, saját gyűjteményből digitalizáltam. Fotó: Ola Lager.

ABBA AND MAGAZINE ’PAJTÁS’

Anyone who was a primary school pupil in the sixties, seventies and eighties will remember ‘Pajtás’, the magazine of the Hungarian Pioneers’ Association. Launched in 1946, it was a weekly magazine that aimed at pioneer age groups. The primary goal was a targeted ideological education of pupils, so the magazine introduced the detailed background of the pioneer movement to young readers. Moreover, it also broadened the children’s scope of cultural knowledge of the world around them.  

From the 1970s onwards, popular music also became increasingly important in the magazine, so ’Pajtás’ often published articles about national and foreign artists and bands – especially those who did not pose an ideological threat to young people. ABBA was part of this privileged circle, so they appeared regularly in the magazine. Between 1977 and 1983, several posters, photos, news and articles were published about them in ’Pajtás’.

 ABBA reached its peak in Hungary in 1978 and 1979, so in 1978 a series of articles was created about the Swedish Fab Four. It featured several errors, but it was rich in pictures as well. I will be reviewing this series soon on ABBALÓGIA.

The poster is from the 9 November 1978 issue, it was digitised from my collection. 

Photo taken by Ola Lager.