A WATERLOO KISLEMEZEN

A WATERLOO KISLEMEZEN

1974. március 4-én jelent meg a nagylemezzel együtt a Waterloo kislemezen. Az angol nyelvű verzió hátoldalán a Watch Out szerepelt, míg Skandináviában egy olyan változat kiadásra került, amelyen a dal és a Honey, Honey svéd nyelvű változatai voltak hallhatóak.

Ezek a kiadványok a nagylemezzel együtt rendkívül sikeresnek számítottak; a svéd eladási lista ekkortájt még kombinált volt, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy ezen mindhárom kiadvány az első három helyet foglalta el.  Négy hét múlva az eladási számok a következőek voltak: 125.000 nagylemez – amely akkortájt kiemelkedőnek számított, és 85.000 kislemez fogyott el addig.

A svéd nyelvű kislemez, Forrás: Discogs

Miért kellett ennyit várni a megjelenésig a Melodifestivalen-es győzelem után? Az Eurovíziós Dalfesztivál szabályzatában egy adott dátumnál hamarabb nem kerülhettek boltokba a megjelenések, sőt a rádió sem játszhatta ezeket. Ez az időpont 1974-ben március 4-e volt. A majdnem két hónapos csendes időszakot a zenekar előnyére használta ki, mivel a zenekari menedzsmentnek volt ideje arra, hogy a kiadványok megjelenését a megfelelő promócióval előkészíthesse Svédországban és világszerte.

Míg a kislemez Skandináviában ekkor jelent meg, Franciaországban március 7-én adta ki a Vogue kiadó. Az Egyesült Királyságban csak április 5-én került a boltokba. Amerikában és Ausztráliában, ahol nem számított az Eurovízió, a remek promóciónak köszönhetően a Waterloo 1975 kora nyarán került a boltokba, és mindkét helyen TOP 10-es siker lett.

Az ABBA 1974 tavaszán az Eurovíziós Dalfesztivál előtt és után több nyelven is rögzíttette a dalt, így az megjelent még franciául és németül is. Azonban mégis az angol nyelvű dal volt az, ami tarolt a slágerlistákon; olyan országokban lett első, mint az Egyesült Királyság, Nyugat-Németország, Belgium, Dánia, Finnország és Írország, de a legtöbb európai országban a sikerlisták első 3 helyének valamelyikét foglalta el.

A Franciaországban forgalmazott kiadás. Forrás: Discogs.

A Svédországban megjelent angol nyelvű kiadás érdekessége az, hogy az első sorozatra a dalnak egy alternatív verziója került fel, amely több helyen is eltér a hivatalos változattól. Ebben kevesebb a szaxofon, az vokálsávok is eltérőek, és valamivel rockosabban szólal meg. Ezt a kislemezt visszavonták, így ez az alternatív keverés sokáig ismeretlen maradt a Svédországon kívüli közönség számára. Ez először CD-n csak 2005-ben jelent meg a The Complete Studio Recodings gyűjteményes válogatáson, majd 2014-ben a Waterloo deluxe CD változatán is hallható.

A kislemezt több alkalommal is újra forgalmazták; a nyolcvanas években a nosztalgia jegyében több újrakiadást is megélt a kiadvány, azonban az első maxi CD kiadásig 1999-ig kellett várni, amikor is a 25. éves évfordulóra a Polydor a dal német és angol nyelvű változatain adta ki egy slágeregyveleg társaságában.

2004 ugyancsak fontos év volt a Waterloo tekintetében; ekkor jelent meg egy limitált képlemez a 30. évfordulóra, és emellett még több maxi CD is kiadásra került, amely a kislemez Polydor-os borítóját tartalmazta. Ezek mellett az évfordulókra több promóciós maxi CD is készült, amelyek nem kerültek bolti forgalmazásba.

A limitált képlemez 2004-ből. Forrás: Discogs.

A Waterloo legközelebb 2024. április 5-én jelenik meg többféle formában; képlemezek mellett egy díszdoboz is elérhető lesz színes kislemezekkel. Ezek mellett még egy 10” kiadvány is rendelhető lesz, amelyen a dal különböző nyelvű változatai fognak szerepelni.

Az 50. éves jubileumra szánt újrakiadások. Forrás: ABBA hírlevél.

Felhasznált irodalom

“Abba Charts.” ABBA Charts, www.abbacharts.com/. Accessed 8 March. 2024.

“Abba Discography | Discogs.” Discogs, www.discogs.com/artist/69866-ABBA. Accessed 8 March.2024.

Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001.

Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, 22th Century, London, 1994.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003.

Potiez, Jean-Marie. Waterloo, The Winning Song. Editions Olaa, 2019.