RING RING KIADVÁNYOK MAGYARORSZÁGRÓL

RING RING KIADVÁNYOK MAGYARORSZÁGRÓL

A Vasfüggöny lebontása után a nyugati könnyűzene szűrők és korlátok nélkül hódíthatta meg a volt szocialista országokat, így hamarosan több olyan zenei mamutcég, mint például a PolyGram, a Sony és a BMG hazánkban is megjelent, és megnyitotta képviseletét. Így hamarosan ezen kiadók teljes zenei palettája és termékkínálata is elérhetővé vált a könyves- és lemezboltokban, áruházakban, valamint a mozgóboltokban. Azonban ez azzal járt együtt, hogy megjelentek az első hamisítók, akik mindent megtettek azért, hogy a lehető legnagyobb árrést alkalmazva óriási haszonra tegyenek szert, így már a kilencvenes évek elején a MAHASZ több kampányt is indított azért, hogy ezeknek véget vessen.

Ebben az időszakban számtalan kis kiadó született, és annak ellenére, hogy számtalan köztük hamar csődbe is ment, többen életképesek maradtak. Néhányan köztük külföldi előadók CD-it és kazettáit kezdték gyártani és forgalmazni, amelyek a nemzetközi kiadványoknál egyszerűbb külsővel rendelkeztek és lényegesen olcsóbbak voltak. Manapság ez már jogilag büntetendő lenne a szerzői jogok megsértése és az engedély nélküli sokszorosítás miatt, azonban a kilencvenes években ez teljesen legálisnak számított egy furcsa jogi kiskapunak köszönhetően.

Ekkortájt a szerzői jogra az 1969-es magyar szerzői jogi törvény vonatkozott, amely szerint minden 20 évnél régebbi mű közkinccsé válik. Annak ellenére, hogy ezt 1994-ben kiterjesztették 50 évre, számos klasszikus rock, progresszív rock és pop zenealbum már beleesett ebbe a kategóriába, és néhány évvel korában több kis hazai kiadó, mint például az Aréna és a Poliprint, többet megjelentetett és sikerrel forgalmazott ezek közül még évekig a törvényváltozás után is.

Annak ellenére, hogy ezeket a legjelenéseket a Discogson „Unofficial”-ként jelzik, azonban a szürke zónába lenne érdemes őket besorolni. Mivel teljes mértékben megfelelnek az akkori magyar szerzői jogi törvényeknek, technikailag nem bootleg, kalóz- vagy hamisított kiadványok. Ezek közül többön ott van a BIEM Artisjus logó és SID kód is, nem beszélve az egyedi záró- majd később hologramos matricákról.

Ezen kiadványok aranykora a kilencvenes évek második feléig tartott, amikor 1999-ben a nemzetközi óriáskiadók nyomására a szerzői jogi törvényt harmonizálták az uniós jogszabályokkal, ez jelentette ennek a kiskapunak a végét, azonban ezek a CD-k és kazetták még néhány évig elérhetőek voltak a boltokban, amelyek további forgalmazását rendőrségi és bírósági eljárás akadályozta meg.

Mi köze van ennek az ABBA-hoz?  A svéd négyes 1973-as, Ring Ring című albumát a kilencvenes években több kis kiadó is megjelentette többféle változatban CD-n és kazettán. Ezek közül az Aréna Records műhelyéből legalább négyféle különböző verzió került ki a Saxon Records Evergreens sorozata és az Archive Records jóvoltából, de létezik a kiadványnak Poliprint-es és Ring-es verziója is, az utóbbi 1995-ös megjelenéssel bír.

Míg a PolyGram általi „hivatalos” változat a boltokban 500 és 600 Ft között volt, addig ezek a hazai gyártású termékeket lényegesen kedvezőbb áron, 300-400 forintért árulták lemezboltokban és bevásárlóközpontokban és vásárokban.  

Milyen volt a kiadványok minősége? Annak ellenére, hogy a kivitelezés alapszintű volt, és a cím is hibásan került a termékekre, a kiadványok elég jól szóltak, hasonló minőségben, mint a PolyGram-os hanghordozók.

Ezeket a kiadványokat nagyon jól időzítették, mivel a kilencvenes évek elején hatalmas retrospektív zenei hullám indult el Magyarországon, így sokak számára óriási lehetőség volt újra felfedezni az ötvenes, hatvanas évek és a hetvenes évek elejének zenei csúcspontjait, és ennek természetes következménye volt, hogy ezek a kazetták és CD-k rendkívül népszerűek voltak olcsó áruk és könnyű beszerezhetőségük miatt.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még megemlíteni azt is, hogy a Ring Ring több hazai kiadású válogatáson is megjelent, amelyket ugyanezek a kiadók forgalmaztak. Ugyanakkor volt a piacon néhány további, elég bizarrnak számító CD-megjelenés is, amelyre több lemezt is feltettek. Így került például az ABBA első albuma a Queen társaságába az Arena kiadványán, míg az Euroton a Middle of the Roaddal párosította össze a Ring Ring albumot.

Képek forrása: saját gyűjtemény, szkennelve.