A VOULEZ-VOUS CD-N ÉS VINILEN

A VOULEZ-VOUS CD-N ÉS VINILEN

A zenekar ötödik sorlemeze CD-n először 1984-ben jelent meg, a gyártás Németországban zajlott, és a kiadásért a Polydor lemezkiadó felelt, míg Svédországban szokásos módon ezt a Polar Music forgalmazta. Nagyjából egyidőben az európai kiadással Japánban is megjelent a kiadvány, először a zenekar helyi kiadója, a Discomate gondozásában, majd ennek megszűnése után a Polydor adta ki újra a CD-t.

Az első európai CD kiadás. Forrás: saját gyűjtemény, szkennelve.

Ezek a korai változatok, amelyekhez az analóg album-maszter szalagokat használták, vnagyon jól, dinamikusan szólnak és remekül hozzák az eredeti vinilkiadás dinamikáját. A PolyGram, az Egyesült Államokban csak 1995-ben jelentette meg a lemezt meg helyi gondozásban, előtte importkiadványként forgalmazták főleg Kanadából és Európából.

1997-ben került a boltokba az első remaszterelt CD széria is, amely tartalmazta a Summer Night City-t és a Lovelight alternatív keverését, mint bónusz felvételeket. Sajnálatos módon ez a kiadvány nagyon igénytelen vizuális kialakítást kapott, azonban ez csak a kisebbik gond, mivel a túlzásba vitt zajcsökkentés és a basszusfrekvenciák hiánya miatt túl élesen, ugyanakkor dinamikátlanul szól a korong.

A 2001-es, az eredetitőleltérő borítóval rendelkező változat ennek a feljavított variációja – jelenleg önálló kiadványként ezt lehet kapni – már előremutatást hozott, azonban mégis messze áll az audiofil sztenderdektől. Ezen már három bónusz szám szerepel, a Summer Night City és a Lovelight eredeti kislemezváltozata mellett már a másik nagy 1979-es sláger, a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) is helyet kapott. Érdekességképpen érdemes megjegyezni azt, hogy ezekhez a kiadásokhoz nem az eredeti album maszter-szalagját használták fel, hanem az ennél még egy fokkal korábbi, kétsávos sztereó-szalagokat, amelyek magasabb minőségűek.

A 2001-es remaszter alternatív borítóval került a boltokba. Forrás: saját gyűjtemény, szkennelve.

A 2005-ös és 2007-es összkiadásokon (The Complete Studio Recordings, The Albums) már egy újabb remaszter szerepel, ez viszont jóval hangosabb és zajosabb, mint a korábbiak, mégis hozza az eredeti felvételek hangulatát és erősségét. Ehhez az eredeti album-masztereket vették alapul.

2010-ben jelent meg a Voulez-Vous Deluxe változata, amelyen már jóval több bónusz szám szerepel, olyan figyelemre méltó érdekességekkel, mint a Dream World és a címadó dal hosszú verziója. Ez a kiadás már nagyon szépen szól, mivel hozza az eredeti lemez dinamikáját, ugyanakkor csak kicsit lett hangosabb, így ezzel végre egy teljes mértékben vállalható lett. Ehhez nagyon hasonló a 2022 májusában megjelent CD Album Box Set részeként újra kiadott korong is, így aki összkiadást szeretne, annak érdemes ezt beszereznie.

A kétlemezes half speed master reklámfotója. Forrás: UMG

Vinilmegjelenések tekintetében először 1979 után 2001-ben jelent meg az első újonnan gyártott feketelemez-változat, amely a legfrissebb remasztert tartalmazta, amelynek forrásai a CD-hez hasonlóan az eredeti kétcsatornás sztereószalagok voltak. A 180 g-os lemez Direct Metal Mastering eljárással készült. Ezt legjobban a Hangzásvilág magazin nagyszerű cikke fogalmazza meg a legjobban:

„A Direct Metal Mastering (DMM) egy analóg hanglemez technikai eljárás. A hagyományos lemez gyártással ellentétben, ahol a mechanikai audio-modulációt egy lakkal bevont alumínium lemezre vágják, a DMM egyenesen egy nagy tisztaságú fém rétegre (rézbevonatos acéllemezre) készíti a vágást. A TELDEC DMM-technológia azt jelenti, hogy a lemezvágó közvetlenül az „anya lemezt” (fém pozitív) állítja elő a galvanizálási folyamathoz. Közvetlenül ezekből a lemezekből lehet készíteni azokat a másolatokat, amelyeket a préseléshez, sokszorosításhoz használnak. Az ezt követő galvanikus eljárás már nem olyan bonyolult, mint a lakklemez készítése.”[1]

A képlemez. Forrás: UMG

Ezt követően 2011-ben kerül a boltokba az a vinilkiadás, amely mai napig is könnyen beszerezhető. Nyolc évvel később, 2019 nyarán került a boltokba egy új verzió. Ez pedig nem más, mint egy kétlemezes, félsebességgel vágott maszterváltozat, amely főleg a gyűjtőknek és az audiofileknek készült. Természetesen ezek mellett a különböző vinil-összkiadások is tartalmazzák a lemezt, amely még egyszer, önállóan, képlemez formában is megjelent 2022-ben.

Felhasznált irodalom:

“DMM = Direct Metal Mastering.” HangzásVilág Magazin, 25 July 2020, hangzasvilag.hu/dmm-direct-metal-mastering/.

“ABBA on CD.” Abba on CD, abbaoncd.wordpress.com/. Accessed 22 Apr. 2024.

[1]  “DMM = Direct Metal Mastering.” HangzásVilág Magazin, 25 July 2020, hangzasvilag.hu/dmm-direct-metal-mastering/.