ABBA GOLD – A VISSZATÉRÉS KULCSA

ABBA GOLD – A VISSZATÉRÉS KULCSA

Az ABBA Gold: Greatest Hits, amely 1992. szeptember 21-én jelent meg, mai napig is a zenekar legfontosabb válogatáslemezének számít. Amellett, hogy a zenekar tizenkilenc legfontosabb dala hallható ezen a kollekción, ez volt az, ami elindította a mai napig is tartó ABBA-reneszánszot. A hazánkban is platinalemez státuszt elérő zenealbum megjelenése óta 30 millió feletti példányszámban fogyott el[1], és a brit slágerlistán több, mint 1000 (!) hetet töltött el[2], és jelenleg is a TOP 30-ban van[3].

Annak ellenére, hogy több átfogóbb ABBA-válogatáskorong került piacra az elmúlt évtizedekben, mégis a Gold az, amely képes újra és újra meghódítani a közönséget, számtalan új rajongót hozva közel a zenekarhoz. Retrospektív írásunkban ezt a rekordokat elért zenealbum születését, megjelenésének körülményeit és utóéletét járjuk körül.

Az ABBA Gold egyszerű, mégis figyelemfelkeltő borítója. Forrás: saját lemezgyűjtemény

Előzmények

Amikor Stig Anderson a teljes ABBA-életművet eladta a PolyGramnak 1989-ben, még érvényben voltak azok licencszerződések, amelyeket a Polar Music kötött külföldi kiadási és terjesztési célból más lemezkiadókkal.[4] Így a PolyGram várt, míg ezek lejártak, és az elkövetkezendő három évben nem adott ki semmilyen nagyobb, globális ABBA-megjelenést. Sőt kivezetett olyan korábbi, a saját égisze alá Polydor-os CD-megjelenéseket is, mint a Greatest Hits Vol. 2. és a The Singles: The First Ten Years, amelyek még a nyolcvanas évek első felében jelentek meg[5]. Így 1989 és 1992 között az ABBA-életművet egy mesterséges vákuumba helyezték abból a célból, hogy idővel a PolyGram saját bemutatkozó ABBA-kiadványával nagyobb érdeklődést kelthessen a lemezpiacon.

A 2022-es dupla képlemez. Forrás: UMG Hungary

Az eredeti koncepció az lett volna, hogy egy olyan gyűjteményes kollekció kerül a piacra, amely a zenekar kislemezeinek A- és B- oldalait vonultatja fel, azonban ezt a tervet elvetették[6]. Így született meg az ABBA Gold ötlete, amely a zenekar tizenkilenc legnagyobb slágerét tartalmazta. A lemez egy olyan egyszerű, mégis letisztultan elegáns, fekete alapon arany logós borítóval jelent meg, amelynek célja a zenekar kortalanságának megragadása volt[7]. A CD-n és kazettán is elérhető kiadvány kapható volt még dupla vinilen és videokazettán is, és akkora sikert ért el, hogy egy évvel később már 5 millió példány (!) fogyott el belőle világszerte[8].

Az ABBA Gold, mint kiadvány

A válogatáslemezhez az ABBA hangmérnöke, Michael B.Tretow az eredeti kétsávos sztereószalagokról készített egy olyan digitális remasztert a dalokból, amely hozta az eredeti felvételek dinamikáját, ugyanakkor azoknál valamivel hangosabban és fényesebben szólt.

A kiadvány füzetébe az életmű esszét az a John Tobler írta, aki egy ideig a zenekar sajtós munkatársaként tevékenykedett az Egyesült Királyságban a hetvenes években, és emellett két könyvet is írt a zenekarról (ABBA Gold – The Complete Story, ABBA for the Record). Az újságíró brit szemszögből közelítette meg a svéd négyes történetét, és így csak azokat a dalokat említette meg írásában, amelyek a kiadványon hallhatók. Az ABBA Gold további újrakiadásaira Carl Magnus Palm írt egy részletesebb, univerzálisabb megközelítésű esszét, azonban a 2010-es változaton kiskönyvében már nem az ő, hanem Elisabeth Vincentelli, a New York Times művészeti újságírójának sorait olvashatjuk.

Az ABBA Gold tizenkilenc dala közül három van, amely eltér az albumváltozatoktól; a Lay All Your Love On Me végén nincs taps, emellett a The Name of The Game és a Voulez-Vous rövidített formában vannak jelen, melyeket a későbbi kiadásokon kicserélték a teljes hosszúságú verziókra. A világ legnagyobb részén egységesen az a tizenkilenc felvétel szerepel a kiadványon, amelyek között ott vannak a legnagyobb slágerek, valamint még a Thank You for the Music is, amely önmaga jogán lett örökzöld. Azonban a Goldról hiányzik a Summer Night City és az Angeleyes, amelyek ugyancsak méretes sikerek voltak a hetvenes évek végén, azonban helyhiány miatt csak a More ABBA Gold-on kaptak helyet.

Az 1992-es Dancing Queen Maxi CD. Forrás: Discogs

A lemezről még 1992-ben három kislemez jelent meg, először a Dancing Queen, amely tíz év kihagyás után újra a TOP 20-ba több országban[9]. Ezt követte a Voulez-Vous, és végül pedig év végén a Thank You for the Music.

Különböző változatok

Néhány ország azonban nem követte a nemzetközi számlistát, így ezeken a helyeken eltérő változatok jelentek meg a kiadványból.  Spanyolországban például a Chiquitita és a Fernando spanyol nyelven hangzott el a válogatáslemezen, míg Ausztráliában a Super Trouper, az I Have a Dream és a Thank You for the Music helyett három nagy helyi sláger, a Ring Ring, az I Do I Do I Do I Do I Do és a Rock Me hallható.

Az ABBA Gold ausztrál és nemzetközi számlistája. Forrás: saját lemezgyűjtemény

Az ABBA Gold először 1996-ban a More ABBA Gold társaságában jelent meg újra egy kétlemezes kollekció formájában Forever Gold címmel. Hasonló gyűjteményes változat jelent meg 2003-ban, ezúttal már az ABBA Gold DVD-vel kiegészítve, és végül 2014-ben is, amikor is egy harmadik, B-oldalas dalokat tartalmazó CD is a megjelenés része volt.

1999-ben az Eurovíziós győzelem 25. évfordulójára az eredeti válogatásalbumot 24 bit remaszterelt változatban újra kiadták, amely már megújult hangzás mellett egy átdolgozott CD füzetet tartalmazott. Azonban mind az eredeti, mind pedig erre az 1999-es variánsra egy olyan ABBA-logó került fel, amely nagyon hasonlított az eredetire, mégsem a hivatalos betűtípussal készült. Ezt a 2002-es újrakiadáson már javították, és innentől szinte mindenhol helyesen szerepel.

Az egyik újramegjelenés borítója már a javított logóval. Forrás: saját gyűjtemény

2008-tól egy újabb, rendkívül hangos és kevésbé dinamikus remasztert használtak fel az újrakiadásokhoz, amely már a digitális zenét fogyasztó fiatalabb korosztály igényeit célozta meg, mintsem a régi rajongókat vagy az audiofil közönséget. 2014 óta az ABBA Gold újra elérhető hagyományos vinilen, 2022-től pedig kazettán is.

 

Példával a többiek előtt

A válogatáslemez megjelenésének ideje több okból is szerencsésnek mondható, Egyrészben amiatt, mert a kilencvenes évek elején egy újabb nosztalgiahullám kezdődött, amely ezúttal a hetvenes éveket célozta meg. Így a figyelem több olyan, már-már elfelejtett, hetvenes évekbeli zenekarra és előadóra irányult, akik hirtelen újra a figyelem középpontjában találták magukat egykori nagy slágereikkel vagy azok remixváltozataival. Annak ellenére, hogy ABBA tagjait ekkortájt más kötötte le, rájuk is egyre növekvő igény mutatkozott.

Az Erasure ABBA Lázban. Forrás: Bravo Magazon 1992/04. Forrás: Arcanum

Az svéd kvartett esetében fontos volt még az ausztrál zenekar, a Björn Again berobbanása is, de nem szabad elfeledkezni a brit elektro-pop duóról, az Erasure-ről sem. Az 1992-es ABBA-esque című négyszámos feldolgozás-kislemezük rendkívül népszerű lett, és sikerrel készítette elő az utat az ABBA Gold számára.  

A válogatáslemez nagy sikere arra késztett a kiadót, hogy egy évvel később folytatást adjon ki; ez volt a More ABBA Gold, amelyen további sikerdalok, B-oldalas felvételek, a sorlemezek fontos pillanatai kaptak helyet egy kiadatlan felvétellel együtt. Azonban itt még nem ért véget a Gold-széria; hiszen még 1992-ben megjelent az ABBA Oro is, amely tíz spanyol nyelvű ABBA-dalt tartalmazott, és ezt követte még a Mas Oro, amin további öt spanyol változat hallható angol nyelvű felvételek társaságában.

Az ABBA Gold annyira meghatározó kiadványa lett az évtizednek, hogy több másik formáció is lekoppintotta az ötletet, és ők is Gold cím alatt adtak ki gyűjteményes kiadványokat. Közülük érdemes megemlíteni Boney M-et, ahol a producer Frank Farian nemcsak az ötletet, hanem a design-t is „ügyesen” felhasználta saját céljaira is, és ő is kétlemeznyit válogatott össze a formáció nagy sikereiből. Annak ellenére, hogy a Boney M Gold – 20 Super Hits is több kiadást megérő, jegyzett kiadvány lett Európában, az ABBA Gold sikereit mégsem sikerült elérnie.

Frank Farian tudatosan evezett be az ABBA farvizén a Boney M. Golddal. Forrás: Discogs

Annak ellenére, hogy sok rajongó számára az ABBA Gold nem elég átfogó, és csak a slágerekre fókuszál, mégsem szabad lebecsülni fontosságát az ABBA-életműben, hiszen 1992 óta számtalan generációt hozott közel a zenekarhoz. Ugyanakkor nagyon jól működik „csatolt áruként” is, mert legyen szó egy újabb Mamma Mia! filmről, színpadi bemutatóról, a Voyage lemezről vagy koncertekről, esetleg egy, a zenekart érintő fontos hírről, az ABBA Gold iránt mindig megnő az érdeklődés, és a kiadvány mindig visszatér a sikerlistákra, hogy újabb eladási rekordokat érjen el.

[1] “ABBA Announce First New Songs for 35 Years.” The Guardian, Guardian News and Media, 27 Apr. 2018, www.theguardian.com/music/2018/apr/27/abba-announce-first-new-songs-for-35-years.

[2] “ABBA Announce First New Songs for 35 Years.” The Guardian, Guardian News and Media, 27 Apr. 2018, www.theguardian.com/music/2018/apr/27/abba-announce-first-new-songs-for-35-years.

[3] “Official Albums Chart Top 100.” Official Charts, www.officialcharts.com/charts/albums-chart/. Accessed 27 Sept. 2023.

[4] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 426.

[5] “Clear Polars / Polydors (1984).” Abba on CD, 16 Mar. 2009, abbaoncd.wordpress.com/european-cds/european-cds-1984/. Accessed 27 Sept. 2023.

[6] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 426.

[7] Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 503.

[8] “Még Mindig Sikeres Az ABBA.” Somogyi Hírlap, 16 Dec. 1993, p. 13.

[9] ABBA CHARTS Japan, www.abbacharts.com/summary.html. Accessed 29 Szept. 2023.