Érdekességek az ABBA – The Movie kapcsán 1.

Érdekességek az ABBA – The Movie kapcsán 1.

2023. szeptember 17-én és 19-én az ABBA – The Movie digitálisan felújított, 4K változata a Pannonia Entertainmentnek köszönhetően bemutatásra kerül több hazai moziban egy különleges rajongói esemény részeként.  Ebből az alkalomból egy cikksorozat indul az ABBALÓGIA oldalon, amelynek első része a mozifilm és a Thank You for the Music című dal közötti kapcsolatot mutatja be.

A 2023-as újrabemutató plakátja. Forrás: Pannonia Entertainment

Amikor az ABBA az 1977-es turné anyagát állította össze, a bemutatásra sikerdalokon kívül több meglepetéssel is készültek – ennek számított a tréfás, saját magukat bemutató dal, az I Am an A, valamint még a négyszámos ‘The Girl With Golden Hair’ mini musical is. A színpadi dalciklus egy olyan szőke lány történetet meséli el, aki hírnévről és sikerről álmodik, azonban kénytelen szembesülni ezek árnyoldalával is. Ennek első tétele a Thank You for the Music, azonban ez a korai változat teljesen más, mint az, ami hónapokkal később lemezre került.

Egyrészben a zenei köntös is a musicalekre hajazott, másrészben pedig Agnetha egy olyan sorokat is énekelt, amelyben nevesítve megköszöni a zenét olyanoknak, mint Paul (McCartney), John (Lennon), Brian (Wilson a Beach Boys-ból), valamint Chuck (Berry). Később a dal refrénje újra felcsendült a koncert záróakkordjaként, és ebből láthatunk néhány jelenetet a mozifilm végén.

A svéd négyes 1977. június 2-án[1] vette elő a dalt a hangstúdióban. Az ekkor rögzített változat több szempontból sem mondható szokványosnak; egyrészben Agnetha dzsesszesen, teljesen más technikával énekelt, mint szokott, ugyanakkor a hangszerelés és a vokálok viszont a ragtime, mint műfaj elemeiből merítettek. Ezt a felvételt használta a zenekar a júniusi filmfelvételek során – érdemes a szájszinkront figyelni – hogy mennyire jól összevág ezzel a verzióval. Azonban ez a korai verzió sokáig kiadatlan maradt, de végül 1994-ben megjelent Thank You for the Music (Doris Day Version) címmel.

1977 júliusában[2] az ABBA egy teljesen új változatot készítet a dalból, amelyből szeptemberben[3] született meg az a bizonyos keverés, ami a film végén hallható a zárójelenetben. Azonban ez sem azonos azzal, ami az 1977 végén megjelent The Albumon található. A Thank You for the Music filmváltozata dinamikusabb, ugyanakkor erőteljesebb vokálokkal és dobhangzással bír, mint a végleges verzió. Ez a ritka keverés egyébként soha nem került fel egyetlen hanghordozóra sem, azonban mai napig is a mozifilm kiemelkedően fontos részének számít.

 

További érdekességnek tekinthető még az is, hogy egy időben a zenekar a készülő nagylemezt és a mozifilmet is egyaránt Thank You for the Music címmel látta volna el[4], azonban ezt az ötletet végül elvetették, és maradtak a letisztultabb ABBA – The Album és az ABBA – The Movie címeknél. Az azonos borító és a hasonló elnevezés remekül összekapcsolta a két megjelenést, mivel a filmből vett fontos jelenetek mókás rajzként a borítóra is felkerültek, ugyanakkor észrevehető az is, hogy az új zenealbum öt dala valamilyen formában a mozifilm része is.

Az ABBA – The Movie digitálisan felújított, 4K változatáról és a filmvetítési dátumokról több információ itt:
https://www.pannonia-entertainment.hu/dokumentumfilmek/abba-a-film-4k-digitalisan-felujitott-valtozat/

[1] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 241–242.

[2] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 245.

[3] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 263.

[4] Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 468–469.