KONCERT A GYERMEKEKÉRT – ABBA AZ ENSZ PALOTÁBAN

KONCERT A GYERMEKEKÉRT – ABBA AZ ENSZ PALOTÁBAN

Az 1979-es évet az UNESCO szervezet Nemzetközi Gyermekévnek nyilvánította, így a cél az volt, hogy minél többen szenteljenek figyelmet a kiskorúak jólétének, valamint annak, hogy lépések szülessenek annak érdekében, hogy radikális módon lecsökkentsenek olyan, főleg főleg harmadik világbeli gyermekeket érintő olyan problémákat, mint például az éhínség, gyerekbántalmazás és alultápláltság. A világ szinte minden országa megmozdult erre a felhívásra, és a felkérésre számtalan reakció született a gyermekvédelmi cikkektől kezdve egészen az adományok gyűjtésének minden formájáig.

Ebből a célból 1979. január 9-én került megrendezésre a The Music for UNICEF Concert: A Gift of Song címre keresztelt jótékonysági koncertet az ENSZ New York-i székházában.  Ennek ötletét Robert Stigwood, a popzene nagyágyúja, a Bee Gees zenekar és David Frost álmodták meg. Az ő felkérésükre többen a könnyűzene legnagyobb sztárjai közül ingyen vállalták a fellépést, és a művészek még a gálán elhangzott dalokból származó jogdíjból is ajánlottak fel a gyermekek megsegítésére. Az eseményt David Frost, Gilda Radner és Henry Winkler konferálta, míg beszédet Henry Fonda mondott.

Az esemény posztere a Billboard magazinban, 1979 január.

A fellépők ott van a Bee Gees és Olivia Newton-John, de jelen volt még rajtuk kívül a „rock kiskakasa”, Rod Stewart, valamint még néhány olyan jelentős név a kortárs country legendás alakjai közül, mint például John Denver, Kris Kirstofferson és Rita Coolridge. Rajtuk kívül a diszkó legnépszerűbb alakjai is igent mondtak, így a közönség láthatta Andy Gibbet, Donna Summert és az Earth, Wind & Fire-t is. Végül, de nem utolsó sorban az ABBA is elfogadta a meghívást. Eredetileg Elton John fellépett volna az eseményen, azonban végül erre nem került sor.

A legtöbb előadó éppen futó slágerdalaival járult hozzá az eseményhez, így a nézőtéren ülők hallhatták Rod Stewart gigasikerét, a Da Ya Think I’m Sexy-t, A Bee Gees-től a Too Much Heavent és Donna Summer Mimi’s Songját is, amelyet a énekesnő a kislányához írt.  Az ABBA eredetileg az tempós If It Wasn’t for the Nights-ot adta volna elő, ezt szánták egyébként a következő kislemeznek, így nem meglepő, hogy a svéd négyes a dalt már két alkalommal be is mutatta. Először a japán televíziós show-ban, majd néhány héttel később az Egyesült Királyságban is 1978 késő őszén és decemberében.

Azonban a terveket megváltozatták, mivel karácsony előtt két héttel született egy olyan új dal, amely tematikája miatt sokkal jobban illett az eseményhez, és ez nem volt más, mint a Chiquitita. A dél-amerikai hangvételű balladát akkortájt még senki sem hallhatta a zenekari berkeken kívül, ugyanakkor még kislemezen sem jelent meg, így kiváló alkalom mutatkozott arra, hogy az ABBA ezt adja elő a koncerten. A többiektől eltérően az ABBA nem élőben énekelt, mivel azt szerették volna, hogy tökéletesen szóljon és egyszerűbb is volt így. Rajtuk kívül csak a Bee Gees döntött a playback mellett, valószínűleg hasonló okok miatt.

A koncerten azonban a Chiquitita mellett a He is Your Brotherből is elhangzott egy részlet, amelyben a többi résztvevő is közreműködött. Ez annak a bevezető egyvelegnek volt a része, amely bemutatta a fellépőket néhány taktus erejéig. Emellett a művészek Jackie De Shannon tíz évvel korábbi nagy sikerét, a Put a Little Love in Your Heartot is elénekelték közösen az esemény végén.

Frida és Agnetha a dal éneklése közben. Forrás: YouTube, képernyőfotó.

Az ABBA civil öltözetben volt jelen a próbákon, melyeket a korabeli fényképek, interjúk és televíziós hírműsorok is nagyon jól dokumentáltak. Viszont az előadáson már azokat a fekete, rendkívül elegáns kosztümöket viselték, amelyet Owe Sandström tervezett a számukra. Ezek az öltözékek már láthatóak voltak különböző, 1978-as televíziós alkalmak során Franciaországban, Japánban és az Egyesült Királyságban is, de a későbbiekben még előkerültek az 1979 februárjában forgatott ABBA in Switzerland televíziós show-ban is.

Az előadók mindegyike felajánlotta az eseményen bemutatott dal jogdíjának egy bizonyos százalékát vagy teljes részét egy bizonyos ideig az Unicef részére, így a szervezet a dalok bevételeiből több millió dollárral tudta és tudja mai napig is támogatni a gyermekek ügyét. Amíg a Bee Gees a Too Much Heaven teljes bevételét erre a nemes célra szánta, addig az ABBA a Chiquitita jogdíjának 50%-át ajánlotta fel. Azonban 2014-ben a tagok módosítottak a korábbi felajánláson, így a teljes bevétel azóta az Unicefet illeti meg, ami 2021-ben 4,8 millió dollár volt. Azonban fontos kiemelni még azt is, hogy 2021-ben az ABBA a Little Things című dalból befolyt jogdíjat is az Unicef részére ajánlotta fel.

Az eseményt az amerikai NBC televíziós csatorna is felvette, ahol adásba egy nappal a gála után, 1979. január 10-én került. A film hamarosan számtalan más országban is látható volt, így Magyarországon is, ahol 1979. augusztus 19-én, este, 21:40 perckor láthatták a nézők.

A koncert hanganyagának nagy része lemezen és kazettán is megjelent 1979 júniusában a Polydor gondozásában. A kiadvány eredetileg eltérő dallistát tartalmazott volna, amely között szerepelt volna a közösen énekelt Put a Little Love in Your Heart is, ugyanakkor korábban került volna ki a boltokba, azonban a lemezkiadók és a dalok jogdíjait kezelő cégek közötti egyeztetés miatt erre csak nyár elején került sor. A kiadványon a Chiquitita albumváltozata szerepel, amelyben hallható a koncerten rögzített taps és konferálás.

Közismert tény az, hogy a Chiquitita hatalmas sláger lett az egész világon 1979 elején, azonban a zenekar amerikai kiadója, az Atlantic nem jelentette meg a kislemezt a világpremierrel egyidőben. Ennek oka az volt, hogy a formáció még félúton járt az új nagylemez felvételeivel, és a kiadó nem akarta megkockáztatni azt, hogy a kislemez úgy jelenik meg, hogy nem követi látható időn belül egy új stúdióalbum. Így az Egyesült Államokban a dal önállóan 9 hónappal később, 1979 októberében jelent meg, és a Billboard slágerlistáján csak a 29. helyre tudta feltornászni magát.

Ami a koncertet és annak hanganyagát illeti, fontos kijelenteni azt, hogy a lemez nem aratott akkora sikert, mint amire számítottak, és kuriózum jellege miatt nem is nagyon került fel a slágerlistákra. Azonban a koncertfilmet már jóval nagyobb érdeklődés fogadta, főleg világviszonylatban, így ez mai napig is egy fontos mérföldkőnek számít a popzene történetének jótékonysági eseményei között.

Felhasznált irodalom:

“ABBA to Donate All Royalties from New Little Things Single to UNICEF.” UNICEF, www.unicef.org/partnerships/abba-donate-all-royalties-new-single-unicef. Accessed 10 Jan. 2024.

“ABBA to Donate All Royalties from New Little Things Single to UNICEF.” UNICEF, www.unicef.org/partnerships/abba-donate-all-royalties-new-single-unicef. Accessed 10 Jan. 2024.

“Björn Pledges ABBA’s Long-Term Support of UNICEF to the United Nations General Assembly.” Icethesite, 25 Nov. 2014, www.icethesite.com/2014/11/bjorn-pledges-abbas-long-term-support-of-unicef-to-the-united-nations-general-assembly/?fbclid=IwAR3x6UBtA2oU0Zubq62I7nTpfO7w5lDeJF6Pgmc6LgW39UACX2Nm7ty9Gnw.

Kozak, Roman. “Unicef Funds Upped By Show.” Billboard, 20 Jan. 1979, p. 9.

Lichtman, Iry. “Unicef Song Income In Disbursement Shift.” Billboard, 2 June 1979, pp. 1,72..

Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 395–396.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003, p. 185.

“RTV Műsor.” Magyar Nemzet, 10 Aug. 1979, p. 10.

Sara Russel. “Music for UNICEF – A Gift of Song Concert.” ABBA on TV, abbaontv.com/programmes/1979/357. Accessed 10 Jan. 2024.