HAPPY NEW YEAR – ÓVATOS OPTIMIZMUSSAL A JÖVŐ FELÉ

HAPPY NEW YEAR – ÓVATOS OPTIMIZMUSSAL A JÖVŐ FELÉ

Jónéhány olyan dal van az ABBA-életműben, amely a saját jogán szerezte meg azt a jogot, hogy slágerré váljon annak ellenére, hogy nem lett kislemezen kiadva, vagy ha igen, akkor is csak néhány távoli helyen. Ilyen a Slipping Through My Fingers, amely a Mamma Mia! musicalnek köszönhetően lett közismert, de érdemes megemlíteni még a Thank You For The Music-ot is, amely a megjelenés után egy évvel már a svéd kvartett az ABBA egyik legkedveltebb felvétele lett. Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfeledkeznünk az 1980-as Happy New Year-ről amelyet főleg ünnepi tematikája tartanak a zenekar egyik legfontosabb felvételének.

A zenekar komolyabb, intellektuálisabb korszaka 1977-ben kezdődött a The Albummal, amelyen már jóval hosszabb és kidolgozottabb, ugyanakkor szövegvilág tekintetében is erősebb felvételek szerepeltek. Az ezt követő, 1979-es Voulez-Vous inkább az érzelmekről szólt, de az egy évvel későbbi Super Trouper eseténben már érezhető volt az, hogy a főszerep újra a „megkomolyodott” ABBA-é.

A portugál kislemez. Forrás: saját gyűjtemény, szkennelve.

1980 elején, míg Agnetha és Frida spanyol nyelvű dalok felvételeivel töltötte az időt Stockholmban, addig Benny és Björn egy újabb alkotókörútra indult el, melynek helyszíne a napfényes karib-tengeri Barbados volt. Ott találkoztak John Cleese-zel, az angol színésszel, a Monthy Python-társulat egyik tagjának, aki főleg a Gyalog-galoppnak és a Waczak szállónak köszönhetően lett híres. [1]Őt környékezték meg a régóta dédelgetett musical tervükkel kapcsolatban, hogy lenne-e kedve közreműködni a szövegkönyv megszületésben. Azonban Cleese nemet mondott, így a dalszerző páros a terveket kénytelen volt elvetni.[2]

Azonban a musical kezdetleges terve, amelyben egy baráti társaság elmélkedik a jövőről a szilveszteri parti alkalmán, egyik olyan új dalban találta meg a helyét, amely ott, Barbadoson született.[3] A Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day[4] munkacímre hallgató, majd végül a Happy New Year címre keresztelt felvétel egy szokatlanul komoly hangvételű ballada volt, amely már nem volt annyira könnyed és dúdolható, mint az I Have a Dream, a Fernando és a Chiquitita, hanem inkább már a Move On nehezebb vonalát vitte tovább. A felvételek február 11-én kezdődtek el,[5] azonban az éneksávokat csak április folyamán[6], a japán koncertek után rögzítették. A dal szólószerepeit Agnetha kapta. Amellett, hogy ez volt az első olyan felvétel, amelyben az énekesnő jóval érettebb módon használja a hangját, mint korábban, ugyanakkor a dal amiatt is figyelemre méltónak számít, mivel elég nagy hangterjedelmet mozgat meg, szokatlan hangközökkel és nagyobb ugrásokkal rendelkezik, így rendkívül nehéz elénekelni.

A felvételen, akárcsak a többi, 1980-ban rögzített ABBA-számban, Benny billentyűs hangszerei dominálnak, annyira, hogy a szépen kidolgozott szimfonikus hangszerelést is szintetizátorok játszották fel. Ennek köszönhetően a Happy New Year inkább a színházi zene és a musicalek világához áll közel, mintsem a korszak hagyományos popszámaihoz.

Ez a komolyság azonban a dalszövegből is visszaköszön, amely egyszerre fogalmaz meg félelmeket és óvatos optimizmust az elkövetkezendő évekre nézve. Björn elmondása szerint a dalt a hidegháborúval és a nukleáris katasztrófával kapcsolatos félelmek inspirálták[7], amelyek mellett érezhetően jelen van az az intellektuális financiális válság is, amely az akkori közbeszédet határozta meg. Ugyanakkor a sorokból áradó óvatos optimizmus és az emberiségbe vetett hit tompítják ezeket a félelmeket. A Happy New Year (az On and On and On és a The Piper mellett) volt annak a vonulatnak a legelső darabja, amelyben a hangsúly a közéleti témákra helyeződik. Annak ellenére, hogy ezek később lesznek jobban kidomborítva, mégis ez az első lépés a The Visitors komorabb, sötétebb világához.

Carl Magnus Palm The Complete Recording Sessions című könyvében ír arról, hogy eredetileg a Happy New Year lett volna a következő kislemez a The Winner Takes It All után. Azonban a Super Trouper, mint felvétel megszületése felülírta ezeket a terveket[8]. Ennek következtében a dal csak Portugáliában jelent meg önállóan, ugyanakkor több országban, mint például az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Kanadában csak promóciós kiadványként kaphatták meg a rádiók.

A spanyol nyelvű piacokra szánt Super Trouper zehnealbumokon a Happy New Year spanyolul hallható, ez a verzió a Felicidad címet kapta. Az angollal összehasonlítva több helyen van különbség a keverésben és a háttérvokálokban is. A Felicidad éneksávjait október második felében, a nagylemez megjelenése előtt néhány héttel rögzítették[9], és ez a változat a nagyközönség számára az ABBA Oro második kiadásán, a Mas ABBA Oro-n, valamint a Super Trouper deluxe változatán volt hallható.

A Felicidad Ecuadorban, Peruban és Argentínában jelent meg kislemezen, az utóbbi országban akkora nagy siker lett, hogy a slágerlista 5. helyét szerezte meg[10], amelyben sokat segített az, hogy készült belőle videoklip is – akárcsak az angol nyelvű változatból is. Ezeknek egy részét még 1980. október 3-án vették fel a stockholmi Europa Film Studios-ban egyidőben a lemezborító fotózásával, majd néhány nappal később forgattak Lasse Hallström lakásában, és a Polar Music székházában is[11].

Azonban készült egy másik klip is a dalhoz; november 27-én, egyidőben a Show Express-es felvételekkel, az STV (a svéd állami televízió) is felvette a zenekart, ahogy a tv kamerák előtt éneklik a dalt, majd a végén koccintanak.[12] Ezt a felvételt használta fel az A2 francia televíziós csatorna is Sur Son 31 című műsorhoz, amelyben még szerepel egy rövid ünnepi köszöntés is[13].

Az 1999-es maxi CD. Forrás: saját gyűjtemény, szkennelve.

Annak ellenére, hogy a zenekar 1982 után hibernálta magát, a Happy New Year-t mégis sok alkalommal játszották a rádiók, és a videoklipet a televíziók is, így nem meglepő, hogy az évtized végén 3”-es képeslap CD-n is kapható volt a CBS jóvoltából. Sajnos a dal a kilencvenes évek végéig egyetlen nagyobb válogatáslemezre (More ABBA Gold, Thank You for the Music) sem került fel. Azonban az ezredforduló alkalmából a Polydor több módon is kiadta a felvételt maxi CD-n; míg Németországban a kiadványon a Ring Ring német változata és a Thank You for the Music volt hallható, addig az Európa többi országában forgalmazott verzió az Andante, Andante-t, és a The Way Old Friends Do-t tartalmazta. Ekkor már a slágerlistákon már felfedezhető volt a Happy New Year, több országban a TOP 20-ba is bekerülve[14].

Azonban nemcsak CD-n, hanem vinilen is kiadták a dalt – 2011 óta a Polar Music limitált változatban hatszor hat különböző alkalommal jelentette meg a kislemezt, melynek hátoldalán a Felicidad szerepelt.

A 2018-as vinil kiadás. Forrás: saját gyűjtemény, szkennelve.

Azonban a Happy New Year nemcsak az ABBA, hanem más előadók számára is sikert hozott. 1999-ben az A*Teens popcsapat dolgozta fel a dalt, majd 2006-ban a finn énekesnő, Tarja Turunen készített belőle egy félig spanyol nyelvű átdolgozást, amely az első szólólemezén hallható.

 

[1] Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 423.

[2] Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 423.

[3] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 352–353.

[4] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 352–353.

[5] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 352.

[6] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 357.

[7] Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 352–353.

[8]  Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 375.

[9]  Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 373.

[10] Argentina – Additional Information, www.abbacharts.com/weeksargentina.html. Accessed 31 Dec. 2023.

[11] “Happy New Year Promo.” ABBA on TV, abbaontv.com/programmes/1980/406. Accessed 31 Dec. 2023.

[12] “Happy New Year.” ABBA on TV, https://abbaontv.com/programmes/1980/414. Accessed 31 Dec. 2023.

[13] “Sur Son 31.” ABBA on TV, https://abbaontv.com/programmes/1980/413. Accessed 31 Dec. 2023.

[14] “Abba Charts.” ABBA Charts, www.abbacharts.com/. Accessed 31 Dec. 2023.