POLYGRAMTÓL AZ UNIVERSALIG – ABBA-MEGJELENÉSEK A KILENCVENES ÉVEKBEN

POLYGRAMTÓL AZ UNIVERSALIG – ABBA-MEGJELENÉSEK A KILENCVENES ÉVEKBEN

Közismert tény az, hogy az ABBA-életművet (a Polar Music-kal egyetemben) 1989-ben vette meg a PolyGram mammutkiadó, azonban éltek még bizonyos terjesztési és kiadási licenszszerződések más lemezcégekkel, így csak a sorlemezek CD- és kazettaváltozatait tartotta piacon, globális szinten válogatáslemezeket nem jelentetett meg. Ennek a csendes időszaknak az egyik lokális terméke az a kétlemezes, Franciaországban forgalmazott válogatás, amely 25 dalt tartalmazott az életműből ABBA Story címmel. Aztán 1992-től a kiadó ügyes marketingmunkájának köszönhetően számos jelentős kiadvány jelent meg az évtizedben, amelyek közül több mai napig is fontos része az életműnek.

Az ABBA Gold, ami visszahelyezte a zenekart a térképre. Forrás: saját lemezgyűjtemény

Az első ilyen fontos mérföldkő az ABBA Gold volt az, ami visszahozta a zenekart a köztudatba, és elindította a mai napig tartó sikersorozatot. Ezt követte egy évvel később a More ABBA Gold, amely sikerrel árnyalta a zenekarról alkotott képet, de ennek az időszaknak a csúcspontja egyértelműen az 1994-es Thank You For The Music négylemezes kollekció, amely még a legnagyobb rajongóknak is tartogatott meglepetéseket. Ezek mellett érdemes megemlíteni még az 1992-es ABBA Oro-t és az 1993-as Mas ABBA Oro-t is, amelyeken a kvartett összes spanyol nyelvű munkája szerepelt.

A The Voice of ABBA a szólólemezekről válogatott össze tizennégy dalt. Forrás: saját lemezgyűjtemény

A kilencvenes évek első felében felértékelődtek a klubmegjelenések is; ezek főleg Polydor-os kiadványok voltak, de a Reader’s Digest is előrukkolt egy olyan négylemezes kollekcióval, amely a zenekar 80 felvételét vonultatta fel. Ezek mellett több olyan kedvezményes árú ABBA-kiadvány is elérhető volt, amelyeket az ezekre specializálódó alkiadók forgalmaztak. A Spectrum Music például Frida és Agnetha nyolcvanas évekbeli felvételeiből szedett össze tiennégyet az 1994-es The Voice of ABBA-ra, majd két évvel később a The Music Still Goes On az ABBA kevésbé ismert dalaira fókuszált, akárcsak az ugyanebben az évben kiadott ABBA-Master Series is. Ez utóbbit egy kisebb módosítással is kiadtak ABBA Classic és Milleneum Edition címekkel 1999-ben.

1996-ban az ABBA Gold és a More ABBA Gold lemezeket egy kétlemezes limitált szettben is megjelentették Forever Gold címmel, amelynek egy limitált verziója tartalmazott egy három számos maxi CD-t is, rajta olyan ritkaságokkal, mint a Dream World és a Put On Your White Sombrero.

Az ABBA-katalógus a remaszterelt lemezekkel. Forrás: Billboard, 1999. április 3.

Ezen aktivitások tükrében nem számított meglepetésnek az, hogy 1997-ben az összes ABBA-sorlemezt – kiegészítve az 1986-os ABBA Live-val – digitálisan remaszterelt formában újra piacra dobták kazettán és CD-n. Azonban a projekt sajnos több sebből vérzett. Egyrészben az igénytelen grafikai kivitelezés miatt, másrészben pedig a John Tobler által írt esszék inkább a sikerdalokra és a zenekari biográfiára helyezte a hangsúlyt, mintsem a zenealbumok történetére. Mégis a legnagyobb gond a remasztereléshez kötődik.

Hiába kérte fel a kiadó a nagy névnek számító Jon Astley-t és Tim Youngot, az erős zajcsökkentésnek és a háttérbe szorított basszusfrekvenciáknak köszönhetően a dalok elvesztették a dinamikájukat. Ezek mellett olyan figyelmetlenségek jellemezték a kiadványokat, mint például több helyen az anyag tompán szólt, néhol túl hangosak lettek a dalok, a Lovelight kislemezváltozata helyett újra az alternatív keverés szerepelt, de a legnagyobb gond az volt, hogy a The Albumra a The Name of the Game promóciós editje került a teljes hosszúságú helyett, amely már a második nyomásra már helyesen került fel.

Agnetha 1998-as válogatáslemeze ma is kapható. Forrás: saját lemezgyűjtemény.

A remaszterelt dalok több válogatáslemezen is feltűntek. 1998-ban például a The Love Stories került a boltokba, amelyre tizenhetet választottak ki a zenekar legszebb balladái és szerelmes dalai közül. De hasonló volt még az Amerikában forgalmazott középáras, 11 felvételt tartalmazó The Collection is, amely a három évvel korábbi ABBA – Master Series rövidített változata. Ezekkel egy időben került a boltokba Agnetha Fältskog That’s Me – The Greatest Hits válogatáslemeze is, amelyen az énekesnő legfontosabb angol nyelvű felvételei mellett több ritkaság is hallható, melyek között a korábban kiadatlan The Queen of Hearts számít kuriózumnak.

1999-ben az Universal Music megvásárolta a PolyGram kiadót, így a teljes ABBA-életmű a gigacéghez került. A megvásárlás ténye mellett az év több okból is fontos volt az ABBA-nak. Egyrészben ekkor debütált Londonban a nagy sikert arató Mamma Mia! musical, valamint 1999 volt a 25 éves évfordulója annak, hogy az  ABBA hatalmasat robbantott a Waterloo-val az Eurovíziós Dalfesztiválon. Végül, de nem utolsó sorban, nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez az év már az Ezredfordulóról szólt, annak minden izgalmával, örömével és aggodalmával együtt, így a Happy New Year többféle maxi CD-n került forgalmazásba, és a dalhoz egy új videoklip is készült, amelyben a zenekar mellett a XX. század fontos eseményei kerülnek bemutatásra.

Az Insight limitált kiadványa csak korlátozott ideig volt kapható. Forrás: saját lemezgyűjtemény.

Ez a többszörös együttállás tette lehetővé azt, hogy 1999-ben ismét minden az ABBA-ról szóljon, így a Mamma Mia! promócióját erősítendő, az ABBA Gold, More ABBA Gold és az ABBA Oro ismét megjelent. Ezeket megújult füzet jellemezte, amelyben már Carl Magnus Palm esszéit olvashattuk, ugyanakkor a lemezeken már a teljes hosszúságú felvételek szerepeltek. Ezek mellett Hollandiában két átfogó válogatáslemezt is  összeállítottak 25 Jaar Na ‘Waterloo’ (De Grootste Hits In Nederland) címekkel, amelyeken a legnagyobb slágerek mellett több közkedvelt felvétel is szerepelt.

Végül, de nem utolsó sorban, nem szabad elfeledkezni a díszdobozos válogatásokról sem. A háromlemezes The Collection, amely 42 felvétel mellett egy videokazettát is tartalmazott, ezt az az Insight adta ki, amely a Universal Music alkiadója volt abban az időszakban. Ugyanakkor az ABBA kislemezei is terítékre kerültek; míg a The Complete Singles Collection két CD-re gyűjtötte össze a zenekar A-oldalait, addig a Singles Collection 1972-1982 kétféle díszdobozban került a boltokba. Ezek a Polydor által megjelentett kislemezeket vonultatta fel papírtokos maxi CD-ken néhány különlegességgel kiegészítve.

A fémdobozos kislemezkollekció sok gyűjtemény ékessége. Forrás: saját lemezgyűjtemény.

Ha az 1992-es ABBA Gold volt a sorsfordító kiadvány, akkor az 1999-es év az ABBA-reneszánsz új szintjét hozta el, amely bizonyította azt, hogy a hetvenes évek sztárzenekara 1982-es „pihenője” óta sem ment ki a divatból, mivel a zenekar újabb és újabb generációkat tudott meghódítani, eladási rekordokat döntve meg.

Felhasznált irodalom:

“Abba Discography | Discogs.” ABBA Compilations, www.discogs.com/artist/69866-ABBA. Accessed 28 Jan. 2024.

Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 425–431.

Berger, Paul. “Katalógus: ABBA.” Z Magazin, June 1997, pp. 30–31.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003, p. 152.