SÉTÁLJ A VÍZEN, HA TUDSZ – FRIDA FILMSZEREPBEN

SÉTÁLJ A VÍZEN, HA TUDSZ – FRIDA FILMSZEREPBEN

1979 januárja és márciusa között forgott Svédországban és Sevillában, Spanyolországban Stig Björkman filmje, a Gå på vattnet om du kan. A politikai filmdráma középpontjában egy egyetemista lány, Orlanda áll, aki beleszeret egy Argentínában hivatali idejét töltő svéd diplomatába, Andersbe, akivel rövid, de annál intenzívebb szerelmi viszonyba kezd. Annak ellenére, hogy a férfi visszatér Angentinába, Orlanda követi, és ott döbben rá, hogy a férfinak családja van, és semmi nem az, aminek látszik…

Miért érdekes ez a film az ABBA szempontjából? Főleg amiatt, mert Anders felesége, Anna szerepére Fridát kérték fel, aki örömmel mondott igen a szereplésre. Az ő jeleneteit 1979. február 3-a és 5-e között vették fel. Annak ellenére, hogy az énekesnő csak alig három perc erejéig látható, ő ezzel a kis szereppel teljesen elégedett volt.

A film plakátja. Forrás: IMDb

„Meglepetésként ért, hogy engem választottak ki. Már régóta ki akartam próbálni valami újat az ABBA-n kívül. Még ha csak egy kis szerepet kaptam is, az első forgatási nap nagyon kemény volt” – emlékezett vissza Frida.

1979 eleje elég csendes időszak volt a zenekar számára. A New York-i fellépés után Benny és Björn alkotókörútra indultak a Bahamákra, hogy elég inspirációt kapjanak, hogy a készülő nagylemezt befejezzék. Agnetha ezzel egy időben egy új dalt rögzített När du tar mig i din famn címmel, amelyet a novemberben megjelenő bestof lemezére (Tio ar med Agnetha) szánt. Így Fridának is volt ideje arra, hogy egy más területen próbálja ki magát.

A film stábja. Forrás: raffem.com

„Annak ellenére, hogy ez egy kis szerep, úgy érzem, hogy jobb dolgokhoz vezethet, de egyáltalán nem áll szándékomban feladni az énekesi karrieremet. Nagyon örültem, hogy egy igazán drámai filmben szerepelhetek. Amikor meghallottam, hogy a filmet a Svéd Filmintézet készíti, szerepet kértem. Élveztem a szünetet az ABBA-val, de soha nem hagynám el az együttest a filmes karrierért.” -– nyilatkozta az énekesnő egy másik interjúban.

Firda a filmben. Forrás: képernyőfotó, YouTube

A rendező, Stig Björkman a következőt nyilatkozta az énekesnő kapcsán:

„Már régóta gondolkodom Fridán. Láttam őt a televízióban, az ABBA videóiban, és olvastam vele néhány interjút. Nagyon intelligensnek és tehetségesnek tűnt. Elolvasta a forgatókönyvet, és komolyan vette a szerepet, és úgy gondolta, hogy ez érdekes lenne a filmes debütálásához.” Frida mellett olyan jeles színészek szerepeltek a filmben, mint az Anderst alakító Tomas Pontén és Lena Nyman, aki Orlandát játszotta. A 100 perces filmdráma 1979 szeptember 17-én debütált a Festival Moziban, azonban nem kapott túl jó kritikákat, így hamar meg is feledkeztek róla. A Svéd Állami Televízió két alkalommal tűzte műsorra; 1982-ben és 1999-ben, így nagyon sok ABBA-rajongó is láthatta, és Frida jelenetei hamar megtalálták az útjukat a többi rajongó felé.

1982-ben a BBC Late late Breakfast Show-ban Fridát megkérdezték arról, hogy mi volt a legrosszabb film, amit valaha látott. Mielőtt az énekesnő válaszolt volna, Björn közbevágott, és azt mondta, hogy az, amiben Frida szerepelt. Erre Frida felnevetett, és egyetértett.

Az énekesnő öt évvel később ismételten igent mondott egy filmszerepre. Ez volt a humoros jelenetekből álló Joker Fejs, amelyben Frida egy titkárnőt alakított.

 

Felhasznált irodalom:

Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001, pp. 398.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003, p. 187.

“Gå På Vattnet Om Du Kan (1979).” SFdb, www.svenskfilmdatabas.se/sv/Item/?type=film&itemid=5041. Accessed 1 Feb. 2024.

Russel, Sara. “Gå På Vattnet Om Du Kan.” ABBA on TV, Sara Russel, abbaontv.com/programmes/1979/359. Accessed 1 Feb. 2024.