AZ ABBA SVÁJCBAN

AZ ABBA SVÁJCBAN

1979 februárjának középén az ABBA Leysinbe, a svájci sípparadicsomba utazott, hogy elkészítse legújabb TV show-ját, amely a BBC-vel karöltve született meg. Azonban a helyszínen nemcsak az ABBA volt az egyetlen híresség, hanem a tv csatorna forgatott még olyan előadókkal és formációkkal is, mint például a Boney M, Leo Sawyer, Bonnie Tyler és a Jacksons, azonban ők nem tűntek fel az ABBA műsorában, hanem más BBC-s proidukciókban láthatta őket a közönség 1979 folyamán.

Az ABBA számára a készülő tévéműsor remek alkalom volt arra, hogy a készülő nagylemezt beharangozza és reklámozza.  Ugyanakkor az ABBA in Switzerland 1979 áprilisában, húsvét környékén került adásba, aminek az időzítése azért is remeknek mondható, mert a Voulez-Vous nem sokkal a bemutató után már elérhető volt a lemezboltokban, így marketingeszközként is jól működött. Továbbá ez lehetővé tette azt a kvartett számára, hogy az ehhez kapcsolódó promóciós turnét minimálisra csökkentsék, mivel a TV-showt a BBC mellett több csatorna is megvásárolta.

Az ABBA Leysinben. Fotó: INTERFOTO / Friedrich. Forrás: ABBA Album 2 hátoldala, saját gyűjtemény, szkennelve.

 

A műsorban láthatjuk az ABBA-t megérkezni Leysinbe, majd a téli sportos jelenetek mellett a fénypont az a cirkuszi sátorban tartott playback minikoncert volt, amelyben a zenekar néhány neves vendég társaságában nemcsak a korábbi sikerdalokból mutatott be néhányat, hanem a Chiquitita mellett négy további, korábban nem megjelent felvételt is elénekelt a készülő nagylemezről.

1979 január végén Benny és Björn a Bahamákon töltött egy rövid időszakot abból a célból, hogy új dalokat írhassanak. A kreatív időszak folyamán kettő új kompozíció született, valamint még egy nem sokkal a hazaérkezés után, így az ABBA a svájci forgatás előtt ezekkel dolgozott a stúdióban.

Azonban ez nem indult gördülékenyen a kvartettnek, mivel a rossz időjárási viszonyok miatt csak késve tudtak elindulni Stockholmból, emellett a felszállás után nem sokkal vissza kellett fordulniuk a repülőgép szárnyának jegesedése miatt. Ennek köszönhetően jelentős késéssel érkeztek Genfbe, ahonnan helikopterrel mentek tovább Leysinbe. Azonban ez is problémás volt, mert a a nagy köd miatt a pilóta nem akart felszállni.

Frida és Benny a forgatás alatt. Forrás: ABBA Magazine No. 14, saját gyűjtemény, szkennelve.

Az érkezés után már elkezdődött a forgatás, mivel a kamerák azt is felvették, hogy az ABBA a járműből kiszállt és köszöntötte a televíziónézőket. Azonban nem sokáig időztek itt, mivel már várta őket a BBC stábja egy nagy hóember előtt, hogy egy videoklipet készítsenek a Chiqutita-hoz. A helyszínen korábban a Boney M és más előadók is forgattak. Az ABBA-val azonban kettő kisfilm is készült, amelyek közül a második lett a dal hivatalos klipje. Az első változat valamivel korábban készült, mivel világosabb van, és a szél is kevésbé fújt. Ez valószínűleg csak próba lehetett, mivel csak az első versszakot és a refrént tartalmazta. Ez utóbbi egy tv-műsor részeként került adásba.

 

Ezt követően a program tovább folytatódott, mivel a zenekar sajtótájékoztatót tartott a Hotel Central diszkójában. Itt az ABBA főleg az új, készülő lemezről beszélt, valamint arról is, hogy 1979-ben ismételten turnéra fognak indulni, azonban nem kerülhették ki azokat a kérdéseket sem, amelyek Agnetha és Björn válására vonatkoztak. Ezeket az érintett felek határozottan megválaszolták, kiemelve azt, hogy a privát ügyek nem a sajtóra tartoznak, ugyanakkor kijelentették azt is, hogy ez a helyzet nem veszélyezteti az ABBA jövőjét sem.

Este kilenc órakor a nap nem ért még véget a kvartett számára, mivel a tévéfelvételek folytatódtak a település korcsolyapályán, a kamerák a több korábbi dalhoz is forgattak anyagot, miközben a zenekar a jégen siklott. A következő napokban az ABBA sielni ment a közeli Les Diablerets településre, ahol nemcsak őket vették fel sportolás közben, hanem a helyszínen lévő felnőtteket és gyerekeket is, akik örömmel vették részt a tevékenységekben. Ezek mellett egy léghajóparádét is rögzítettek a kamerák, amelyet az Eagle című dalhoz használtak fel. A sielős és a korcsolyás jeleneteket pedig a Mamma Mia, a Hole in Your Soul és a The Name of the Game minivideóiban láthatjuk viszont.

Az ABBA próbálja a Thank You for the Music című dalt a minikoncertre. Forrás: ABBA Album 2 posztermelléklet, saját gyűjtemény, szkennelve.

Azonban a látogatás fénypontja egyértelműen az a minikoncert volt, amelyet a településen felállított cirkuszi sátorban rendeztek meg. Ezen az ABBA hét dalt énekelt el, melyek között ott volt az 1978-as nagy sláger, a Take a Chance on Me, és a műsort záró a Thank You for the Music is, ezeken kívül öt új hangzott a készülő új nagylemezről. Ezek érdekessége az, hogy a Chiquitita kivételével mindegyik eltér a Voulez-Vous-on hallható végleges keverésektől. A The King Has Lost His Crown például hosszabb, mint a lemezen, ugyanakkor a Lovers (Live a Little Longer) eleje viszont hiányzik a műsorból.

A Kisses of Fire viszont már jóval érdekesebb, mert az itt bemutatott változat amellett, hogy hosszabb, teljesen más keverésben szól. A dalban a dobok hangosabbak, ugyanakkor egy vonószenekar is hallható, ami viszont más a lemezen hallható verzióból, ugyanakkor még bizonyos billentyű- és vokálsávokat még nem rögítettek.

A Does Your Mother Know is teljesen más, mint a néhány hónappal később megjelent keverés. Míg a végleges felvétel inkább egy diszkó-boogie, addig a Svájcban bemutatott változat jóval rockosabb, azonban még itt is hiányoznak bizonyos hangszersávok. Ez a verzió dobbejátszásokkal kezdődik, és a teljesen más az instrumentális rész dallama, mint a végleges változatban. A felvételt az ABBA teljesen átdolgozta a tavasz folyamán.

Frida, Agnetha és Björn a Lovers (Live a Little Longer) éneklése közben. Forrás: ABBA Magazine No. 14, saját gyűjtemény, szkennelve.

Az ABBA mellett a TV-show része volt még egy táncrevü-produkció a Geoff Richer’s First Edition tánctársulat jóvoltából, rajtuk kívül pedig a Roxy Music is fellépett a Dance Away című dallal, valamint még Kate Bush is, aki a legutóbbi slágerét, a Wow-t énekelte el. Azonban a TV-műsor svéd változatában a Roxy Music helyett a Polar Music ifjú tehetsége, Ted Gardestad is feltűnt, aki a Take Me Back To Hollywood-ot énekelte. Gardestad egyébként a felvételek után néhány nappal, február 19-én nyerte meg a Melodifestivalent Satellite című dalával, amivel a fiatal énekes-zenész kijutott Izraelbe, az európai döntőbe.

Ami az ABBA-t illeti, ez az egy hetes svájci kiruccanás azért is fontos volt, mert a tévés munkálatok mellett arra is volt idejük, hogy interjúkat adjanak és a készülő nagylemezről és az év második felére tervezett turnéval kapcsolatban nyilatkozzanak. A német Bravo magazin stábja is elutazott Leysinbe, hogy átadja a zenekarnak az ezüst Otto-díjat, ugyanakkor aranylemezeket és más díjakat is kapott az ABBA az itt tartózkodása alatt.

További érdekességnek számít az is, hogy a Chiquitita című dalhoz nemcsak a hóembernél készült videoklip, hanem a karácsonyi hangulatúvá varázsolt hotelben is. Ezt a változatot a december végén bemutatott Christmas Showtime tévéműsorban láthatta a közönség, amelyben a zenekart Dame Edna Everage (Barry Humphries) ausztrál médiaszemélyiség konferálta fel.

Az ABBA in Switzerland óriási siker volt nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a világ többi országában is. Az ABBA a TV-showból származó bevételét az Unicefnek ajánlotta fel.  2010-ben a tv-show a Voulez-Vous deluxe kiadásán is megtalálható, azonban erőteljesen megvágott formában, mivel csak a zenekar szereplése látható benne, a többi produkció nem. A teljes változat többféle formában évek óta bootleg videón keringett a rajongók között, azonban 2021 óta a BBC több csatornáján is adásban volt, így sokan láthatták.

Felhasznált irodalom:

Palm, Carl Magnus. ABBA: The Complete Recording Sessions, CMP Text, Stockholm, 2017, pp. 318–321.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003, p. 189.

Russel, Sara. “ABBA in Switzerland.” ABBA on TV, abbaontv.com/programmes/1979/362. Accessed 16 Feb. 2024.