KARÁCSONYI AJÁNDÉKOK A  POLAR MUSIC-TÓL

KARÁCSONYI AJÁNDÉKOK A  POLAR MUSIC-TÓL

A neves kiadó hosszú pályafutása alatt sikerrel épített ki egy olyan, rendkívül választékos termékkatalógust, amelyben mindenféle stílus megtalálható a népzenétől és a klasszikus zenétől kezdve a tánczenén és a slágeren át a divatos pop és rock lemezekig. Ebben több olyan karácsonyi tematikájú felvételt és lemezt is találhatunk, amelyek az ABBA-tagokhoz köthetőek.

A Mary’s Boy Child-ból Björn zenekara, a Hootenanny Singers készített egy folkos-country-s átdolgozást, amely a csapat 5 År című, 1968-as sorlemezén hallható. Björn azonban nemcsak itt, hanem egy másik kiadványon is énekelt karácsonyi dalokat.  1972-ben egy olyan válogatáslemezt született, amelyen a portfólió legsikeresebb művészei ünnepi felvételeket. A När Juldagsmorgon Glimmar (Amikor ragyog a karácsonyi reggel) 1972 decemberében került a közönség elé, és a közreműködő művészek mindegyikének kettő-kettő dal jutott. A zenealbum producerei Benny és Björn voltak.

Forrás: Discogs

Anni-Frid Lyngstad, aki nemrégiben csatlakozott a kiadóhóz, miután a Columbia-val között szerződése lejárt, a När Det Lider Mot Jul és a Gläns Över Sjö Och Strand (Betlehems Stjärna) című dalokban hallható, míg a Hootenanny Singers Nu Tändas Tusen Juleljus-szal és a Gå, Sion, Din Konung Att Möta-vel járult hozzá a kiadványhoz. Az ünnepélyes, meghitt hangulatú albumon Agnetha azért nem működhetett közre, mert a Cupol kiadóhoz kötötte szerződés egészen 1975 végéig.

Azonban kilenc évvel később Agnetha már a Polar Musicnál jelentette meg lányával, Lindával közös zenealbumát, melynek címe Nu tändas tusen juleljus (Most ezer karácsonyi gyertya ég) volt.

forrás: saját lemezgyűjtemény. Szkennelve.

Az ünnepi lemez stúdiómunkái 1980 novemberében zajlottak, a dalokat Agnetha és Michael B. Tretow producerelte, és a kísérőzenészek között olyan ismerős neveket találhatunk, mint például Ola Brunkert, Bruno Glenmark és Rutger Gunnarsson. Az alig 33 perces anyag főleg svéd, norvég és egyéb tradicionális karácsonyi dalokból áll össze, azonban a kivételek között ott van az ötvenes évek nagy klasszikusának (I Saw Mommy Kissing Santa Claus) svéd átirata is. A hangszerelés meglehetősen lágy, ünnepi, amelyben a csengők, a kórus és a billentyűs hangszerek dominálnak. Agnethán érezhető, hogy nagyon élvezi énekelni ezeket a régi dalokat a lánya társaságában, aki időnként bizony hamisan, de annál lelkesebben működik közre.

A kiadvány 1981. november 6-án került a boltokba, mert a Polar Music nem tudta garantálni azt, hogy a lemez még a felvételek évében a boltokba kerülhessen. A Nu tändas tusen juleljus nagyon sikeres lett, ezt bizonyítja a 6. hely a svéd toplistán. Ennek első CD-kiadása 1987-ben jelent meg, ezt követte a remaszterelt változat 2005-ben.

A När Juldagsmorgon Glimmar-hoz hasonló repertoárt vonultat fel az 1988-as Polartor Jul, amely különleges, piros színű vinilen került a boltokba. Ezen a korábban már megjelent Frida- és Agnetha-felvételek mellett Krister St. Hill és Sylvi Lindenstrad dalai hallhatóak még, ugyanakkor a korongot záró igazi meglepetés pedig nem lehet más, mint a Happy New Year az ABBA-tól.

Forrás: Discogs

A harmadik tematikus kollekció hat évvel később, 1994-ben jelent meg csak CD-n a Stikkan Anderson Väljer Polars Pärlor sorozatban, amelyet Anderson állított össze. A Julens Musik felvonultatja a teljes När Juldagsmorgon Glimmar kollekciót, valamint Agnetha Nu tändas tusen juleljus albumát is. Így, aki kíváncsi volt arra, hogyan milyen lehetett volna egy olyan virtuális ABBA-lemez, amelyen csak karácsonyi dalok hallhatóak néhány vendég társaságában, ezzel a válogatás CD-vel a teljes élményt megkaphatta.

Forrás: Discogs

aAmi viszont az együttest illeti, aktív korszakukban nem készítettek hagyományos értelemben vett karácsonyi dalt, azonban a Happy New Year és az egy évvel korábbi I Have a Dream azok, amelyek tematikájuk miatt valamilyen módon kötődnek a téli ünnepkörhöz. Ezek közül az utóbbi az, amely 1979. december 7-én jelent meg, mint ünnepi kislemez, egyfajta köszönetajándékként a rajongóknak, amely B-oldalán tartalmazta a Take a Chance on Me élő változatát, amelyet a londoni Wembley Stadionban rögzítettek a turné során.

Forrás: Saját lemezgyűjtemény. Szkennelve.

A kislemez limitált angliai változata különleges, kinyitható borítóval jelent meg, amelynek hátoldalán olvashatóak voltak a zenekari jókívánságokat angolul. Németországban is hasonló módon került a boltokba a lemez különleges verziója, azonban csak szimpla borítóval, a jókívánságokat németre fordították, azonban a kiadvány csak szimpla borítóval került forgalmazásba.

A Happy New Year, annak ellenére, hogy csak Portugáliában és néhány dél-amerikai országban jelent meg önálló kislemezen 1980-ban, a Thank You for the Music-hoz hasonlóan saját jogán lett a zenekar egyik legkedveltebb dala, amely különösen Szilveszterkor és Újévkor forgott és forog sokat. Így nem meglepő, hogy már a nyolcvanas évektől kezdve több válogatáslemez és zenés képeslap része lett. 1999-ben az ABBA-reneszánsz kellős-közepén a felvétel maxi CD-n is kiadásra került. Azonban a kislemez limitált példányszámban vinil kislemezen is megjelent, 2011 óta hat (!) különböző változatban is.

Az 1999-es maxi CD. Forrás: saját lemezgyűjtemény. Szkennelve.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni a Voyage-en megjelent Little Things-ről sem, amely a zenekar első, igazi karácsonyi dala. A felvétel egy részlete már korábban megjelent Godnattvisa cím alatt a BAO 3. sorlemezén. A Little Things egy régimódi hangulatú karácsonyi dal, amelyben a nagyszülők készítik elő az ajándékokat a gyereknek és az unokáknak, akik minden bizonnyal örvendeznek majd a harisnyában talált meglepetéseknek. A felvételből árad a meghittség és az öröm, azonban ezek az ABBA Voyage koncerteket erősen reklámozó videóklipben teljesen háttérbe szorulnak.

Természetesen ezeken a Polar-os megjelenéseken kívül több olyan ünnepi tematikájú lemez és dal is született, amelyeken ABBA-tagok énekelnek és működnek közre. Mivel ezek ezek nem a Polar Music gondozásában jelentek meg, így egy másik cikkben kerülnek majd részletesen bemutatásra.

 

Felhasznált irodalom

Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001.

Potiez, Jean-Marie. Abba: The Book, Aurum, London, 2003, p. 152.