HATVANKILENCBŐL 2004-BE – AZ IF I THOUGHT YOU’D EVER CHANGE YOUR MIND

HATVANKILENCBŐL 2004-BE – AZ IF I THOUGHT YOU’D EVER CHANGE YOUR MIND

Agnetha első kislemeze a My Colouring Bookról az If I Thought You’d Ever Change Your Mind volt, amelyet korábban többen feldolgoztak, de a legismertebb változat Cilla Black előadásában lett nagy siker 1969-ben. Talán kevesen tudják, hogy a dalt eredetileg John Cameron írta és az Edwards Hand angol vokális férfiduó énekelte el először még ugyanebben az évben.

„Azért választottuk ezt a dalt kislemezként, mert nagyon jól foglalja össze a teljes nagylemezt.  Már elég korán kiválasztottuk ezt első kislemezként, még akkor is, ha az albumon nagyon sok ilyen potenciális választás van.  Végig kiemelkedett a többiek közül, és szerintem ez egy nagyon szép szám.  Ezeket a balladákat szeretem igazán és ragaszkodom is hozzájuk, és úgy gondolom, hogy talán az ilyen típusú dalokat tudom a legjobban tolmácsolni” – nyilatkozta az énekesnő a nagylemez sajtóanyagában.

Egy a kislemezváltozatok közül. Forrás: Discogs.

A nagyívű balladát a közönség először 2004. március 8-án hallhatta a svéd Radio Rix FM-en reggel 7:40-kor, azonban a hivatalos kislemez-megjelenésre csak április 11-én került sor. Ennek ellenére nem sokkal a hivatalos bemutató után egyfajta maxi CD-t már lehetett kapni a boltokban – ez egy kétszámos kiadvány volt, rajta a dal albumverziójával és a szomorkás, befelé forduló hangulatú Blue Remixével.

A maxi CD-khez Jimmy Backius egyik fényképének egy részletét használták fel, amely halványkék, piros és sárga színeket kapott.

A számhoz természetesen videoklip is készült, amelynek anyagát az Atlantis (korábban Metronome) hangstúdióban forgatták 2004 elején, és először április 8-án került bemutatásra. A retrospektív hangulatú kisfilm a lemez borítójához hasonló rózsaszín monokróm színt kapott.

A felvételből több remix is készült; ezek közül az egyik egy intim hangvételű, akusztikus gitárral dúsított rádió mix, amelyet Brian Rawling készített, ez csak promóciós kislemezen került kiadásra.

A többi maxi CD-n három Almighty-féle újraértelmezés hallható (Almighty Mix, Almighty Dub, Almighty Radio Edit), azonban ezek nagyon modernek, és így már nagyon távol állnak az eredeti ballada meghitt hangulatától.

A kislemez hivatalosan 2004. április 12-én került a boltok polcaira Európában, és remekül kihasználta az énekesnő visszatérése által okozott hírverést és érdeklődést; így a dal több európai ország slágerlistájára is felkerült, néhány helyen olyan előkelő helyezéseket érve el, mint a 2. hely Svédországban, a 11. az Egyesült Királyságban, illetve Dániában a 12.

Az énekesnő – szokásához híven – nem igazán népszerűsítette a megjelenést Svédországon kívül, így amennyiben ez megfelelő promóciót kapott volna, akkor még nagyobb sikert ért volna el. Azonban ezek az eredmények mégsem tekinthetőek rossznak, sőt! Annyira nem, hogy az Egyesült Királyságban ez lett az énekesnő máig legjobb eredménye az brit slágerlistán.

Annak ellenére, hogy hazánkban nem forgalmazták kiemelten a maxi CD-ket, a rádióban mégis gyakran játszották a dalt, amely 2004 nyarán a Rádiós Top 40 játszási listán a 24. helyre tornázta fel magát, ahol 20 hetet töltött el, ami ugyancsak figyelemre méltó.

Az If I Thought You’d Ever Change Your Mind egyike az énekesnő legszebb, ugyanakkor legtipikusabb dalainak. Annak ellenére, hogy egy feldolgozásról van szó, a kiváló produceri munkálatoknak és az igényes hangszerelésnek köszönhetően egy szépen kidolgozott nagyívű ballada született, amely méltó Agnetha Fältskog lírai világához.

Felhasznált irodalom:

Russel, Sara. ABBA on TV, abbaontv.com/programmes/2004/39871. Accessed 11 Apr. 2024.

Nickson, Trent. “Abba Charts.” ABBA Charts, www.abbacharts.com/. Accessed 11 Apr. 2024.

Lightmedia.hu. “Hivatalos Magyar Slágerlisták.” Slagerlistak.Hu, slagerlistak.hu/radios-top-40-slagerlista/2004/27. Accessed 11 Apr. 2024.