A SECRET SERVICE-TŐL A PLATINALEMEZ STÁTUSZIG – THE WAY YOU ARE

A SECRET SERVICE-TŐL A PLATINALEMEZ STÁTUSZIG – THE WAY YOU ARE

A nyolcvanas évek Agnetha Fältskog számára teljesen máshogy alakultak, mint az előző évtized. Míg akkortájt a svéd szólókarrier, majd pedig az ABBA határozta meg az énekesnő mindennapjait, addig az ezt követő időszak már teljesen más jellegű volt. Az ABBA szünetelése idején két szólóalbum született, amelyek közül az 1985-ös Eyes of a Woman Svédországban és néhány másik helyen kívül nem igazán mozgatta meg a zenehallgatókat globális szinten. Agnetha elég visszafogott promóciót tett annak érdekében, hogy a lemezt minél többen megismerjék, és 1985 nyarán már el is engedte az ezzel kapcsolatos munkálatokat, hogy szabadidejét a feltöltődésre és a gyerekeire szentelhesse.

1986 egy elég csendes évnek indult – eltekintve egy egyszeri ABBA-projekttől, amelyben a formáció Stig Anderson tiszteletére készített egy zenés videóüzenetet. Így Agnetha élvezhette a visszavonultságot és nyugalmat az elkövetkezendő hónapokban egészen őszig, amikor is az énekesnő egy újabb projektben találta magát egy svéd zenekar társaságában

A svéd 7″ kislemez alján ott volt az olimpia logója. Forrás: Discogs

A Secret Service zenekar egyike azoknak a formációknak, akiknek lehetőségük nyílt a helyi siker mellett szert tenniük európai ismertségre is. Az Ola Håkansson énekes által vezetett, divatos pop rockot játszó formáció 1979 óta működött együtt, és a zenekar kiadványait a frontember lemezkiadója, a Sonet Gramofon adta ki. 1986-ig öt albumot készítettek, a hatodik éppen folyamatban volt, amikor egy különleges felkérés érkezett az együtteshez.

Svédország Falun települése az 1992. évi téli olimpiai játékok megrendezését szerette volna megpályázni, és ehhez készülőben volt egy dokumentumfilm It’s Time for Sweden címmel. Ehhez kérték fel a Secret Service zenekart, hogy működjenek közre a produkcióban.  Tim Norell, a zenekar dalszerzője és billentyűse két dalt is írt a felkérésre, ezek közül az egyik egy tempósabb szerzemény volt, míg a másik egy reflektívebb hangvételű ballada. A zenész így emlékszik vissza arra, hogyan született meg a közös felvétel az énekesnővel.

„Ola felhívta Agnetha Fältskogot, és megkérdezte, hogy lenne-e kedve az együttműködéshez. Ő meghívott minket az otthonába (…) ahova Ola és én idegesen mentünk a két dallal, a The Way You Are-ral és a Fly Like The Eagle-lel. A hírnév miatt egy dívára számítottam, de Agnetha melegszívű és kedves volt, ugyanakkor szívesen fogadott minket. Megkapta a kazettát mindkét dallal, meghallgatta, és kérte, hogy hadd tarthassa meg, hogy majd, amikor meghozta a döntését, visszaadja.  Néhány izgalommal teli nap után Ola felhívott és bejelentette, hogy Agnetha úgy döntött, hogy megcsinálja! (…)

„De melyiket?”- kérdeztem én.

„Mindkettőt!” – mondta Ola. „Mindkét dal egyformán tetszett neki.”[1]

A Norell emellett a dalok felvételeire is jól emlékszik.

Az a nap, amikor Agnetha eljött a stúdióba, tényleg megér egy fejezetet. Agnetha gyönyörű istennőként csúszott be, kért egy magas bárszéket a mikrofonállvány elé, majd úgy énekelt, hogy mindannyiunknak felállt a szőr a kezelőszobában. Különösen, amikor azt énekelte, hogy „you take me on”, majdnem belehaltam. Zseniális volt! Az ő intenzitásától inspirálva Ola is megcsinálta élete egyik legjobb dalfelvételét, még akkor is, ha Agnetha hangneme túl magas volt számára.”[2]

A The Way You Are egy lebegő hangvételű reflektív ballada, amelyben az énekes és instrumentális részek váltakozása időtlen, ugyanakkor éterien téli hangulatot teremt. A dalhoz készült videókliphez, amely természetesen a dokumentumfilm része volt, forgattak az előadókkal a lemezstúdióban és azon kívül is. Ezekhez pedig a projekthez illő természeti és téli sportokról szóló bejátszásokat is kapcsoltak, amelyek így még jobban megragadták azt a hangulatot, amelyet az állam az pályázatánál szeretett volna kihangsúlyozni.

A másik felvétel, a Fly Like the Eagle ezzel szemben egy kompaktabb, poposabb szerzemény, amely már inkább ABBA-s hangvétellel bírt. Ennek központi témája a szabadság vágya és annak megélése volt egy párkapcsolat tekintetében. A tempós felvétel is könnyen sláger lehetett volna a maga jogán, azonban a figyelem a nála mégis klasszissal jobb The Way You Are-ra terelődött.

A Secret Service 1986-os nagylemeze, az Aux Deux Magots tartalmazta a The Way You Are -t (5:47), azonban a dal a kislemezre rövidítve került fel (4:19). Ez 1998-ig számtalan válogatásalbumon volt hallható. A 7” kislemez B-oldalán a Fly Like The Eagle szerepelt, míg a 12” maxilemezen a The Way You Are kislemez és instrumentális verziója mellett egy 6 és fél perces extended változatot hallhattak a korongot megvásárlók. 1998-tól a válogatáslemezeken és az Eyes of a Woman újrakiadásán a dal egy alternatív keverésének rövidített variánsa (3:47) található meg.

Annak ellenére, hogy az 1992-es téli olimpia máshol került megrendezésre, a The Way You Are óriási sikert ért el Svédországban, annyira, hogy az eladási számoknak köszönhetően elérte a platinalemez szintjét. Emellett a kontinentális Európában és Latin-Amerikában is jegyzett dal lett, annak ellenére, hogy a slágerlistákra nem került fel.

Agnetha és Ola Håkansson mindkét felvételt elénekelte – természetesen playback formában – az 1986. októberi Flyktinggalan jótékonysági rendezvényen, amelyet a svéd köztévé is élőben közvetített. A gála érdekessége többek között az is, hogy az énekesnő itt találkozott következő zenealbumának producerével, Peter Ceterával, aki majd duettpartnere lesz az 1987-es I Wasn’t The One (Who Said Goodbye) című power rock balladában.

Annak ellenére, hogy a The Way You Are egy egyszeri projekje volt az énekesnőnek, mindenképpen kiemelkedő és figyelemre méltó pontja az életműnek. A ballada visszahozta azt az éneklési módot, ahogyan Agnetha az ABBA-korszakban dolgozott a stúdióban, és ez a technika az 1985-ös szólólemezen már alig volt hallható. Emellett pedig egy új életképes irányvonal lehetett volna a számára, ha ezen az úton marad, és nem az amerikai pop rock felé indul el a következő nagyobb kiadványán.

Felhasznált irodalom:

Palm, Carl Magnus. Abba: Bright Lights Dark Shadows, Omnibus Press, 2001

Ward, Daniel. Agnetha Fältskog: The Girl with the Golden Hair. Fonthill Media, 2016.

[1] “Agnetha Fältskog (ABBA) & Ola Håkansson (Secret Service) – The Way You Are (Official Video, 1985).” YouTube, 6 Apr. 2020, youtu.be/wjkQpqFQfN0?si=1-P4XdmR_0ygYndm.

[2] “Agnetha Fältskog (ABBA) & Ola Håkansson (Secret Service) – The Way You Are (Official Video, 1985).” YouTube, 6 Apr. 2020, youtu.be/wjkQpqFQfN0?si=1-P4XdmR_0ygYndm.