VOULEZ-VOUS A VASFÜGGÖNYÖN TÚL

VOULEZ-VOUS A VASFÜGGÖNYÖN TÚL

Annak ellenére, hogy a legtöbb volt szocialista országban a nyugati könnyűzene tiltott gyümölcsnek számított, az ABBA több helyen mégis kivételnek számított volt, mivel a svéd négyesnek több sorlemezét lehetett kapni rövidebb-hosszabb átfutási idővel.

Hazánkban elég korán, 1979. június 14-én került a zenealbum a boltokba csak vinilen. Hozzánk hasonlóan Csehszlovákia is kiadta a lemezt a magyar verzióhoz hasonlóan laminált, igényesen kivitelezett kiadásban a Supraphon jóvoltából. Ez tartalmazta az eredeti megjelenés belső borítóját is, amin a dalszövegek és a közreműködők szerepeltek. Ugyanakkor további érdekesség az is, hogy a tasak hátoldalán a számok címei cseh nyelvre fordítva szerepeltek, és a két énekesnő neve is megkapta az –ova utótagot, ami a helyi női nevek esetében meghatározó a mai napig is. Amit még fontos ezzel kapcsolatosan megjegyezni, az az, hogy a lemez címkéjén szerepelt az adott év nyomatának száma is.

Míg Romániában és Lengyelországban adtak ki saját változatot, addig az NDK-ban igen; azonban ezek nyugatnémet nyomatok voltak, és csak olyan boltokban lehetett őket kapni, ahol NSZK-s valutával lehetett értük fizetni. Ezzel szemben Bulgáriában a Voulez-Vous volt a harmadik ABBA sorlemez az Arrival és a The Album után, amelyet a Balkaton (Polydor-os támogatással) forgalmazott a vinil mellett rendkívül limitált példányban kazettán is. Azonban ez rendkívül szegényes, nem laminált tasakban, egyszerű nyomdai kivitelezésben jelent meg, ennek ellenére több kiadást is megért. A Balkaton által forgalmazott lemezek címkéi kiadásonként eltérőek, van köztük sötét- és világoskék, de még piros is.

Ezek az országok mellett a Szovjetunió is megjelentette a korongot, igaz, ez két évvel később, 1981-ben került a boltokba a Melodija jóvoltából. Ami itt érdekesség, az a borító, mivel az eredeti tükörkompozíción nem az 1979-es, Ola Lager által megörökített fotó szerepel, hanem Anders Hanser 1980-as portréi, amelyek a The Winner Takes It All kislemezhez készültek. Annak ellenére, hogy az ABBA-t betiltották a nyolcvanas évek elején az országban, az évtized végéig a lemezből több kiadás is készült.

Végül, de nem utolsó sorban a tömbön kívüli szocialista országban, Jugoszláviában is kiadták a sorlemezt, amiben nincsen semmi meglepő, mivel itt szinte a világpremierrel egyidőben kerültek a boltokba a nyugati lemezek, így az ABBA kiadványok is. A Voulez-Vous például 5000-es gyártási szériákban került a boltokba, és legalább 9 kiadást ért meg. A kiadványokra időnként „matrica” is került, amely jelezte azt, hogy eddig a lemez ezüst-, arany- vagy platinaminősítésnek megfelelő számban kelt el. A vinil mellett kazettaverziót is lehetett kapni.

A Voulez-Vous kiadványok sokszínűsége jelzi azt, hogy mennyire népszerű volt nemcsak a lemez, hanem maga a zenekar is ekkortájt, ugyanakkor az is megállapítható, hogy a lemezkiadók igyekeztek kihozni mindent a megjelenésből – amennyire a lehetőségeik engedték.

Képk forrása: Discogs